<![CDATA[]]>

Här måste du ha gått i konkurs för att bli medlem

Ebba Arnborg

Publicerades: 1 juni, 2015

Fler än 500 företag går under varje månad men det saknas helt stöd för de som drabbas, menar Driva Egets bloggare Björn Flintberg. Därför har han grundat Konkursföretagarnas förening.
– För privata konkurser finns direktiv att det ska vara värdigt för den utsatta. Men ingen värnar om företagaren, säger han.

Entreprenören Björn Flintberg har själv gått i konkurs och är aktuell med boken Kraschen där han berättar om sina erfarenheter.

Han blev förvånad över bristen på hjälp när hans företag gick i graven.
– Det finns ingen information. Ingen broschyr som sticks i handen på en, som i så många andra sammanhang. Det finns ingen strategi och ingenting i regleringsbrevet. För privata konkurser finns en mening om att man ska arbeta för att det ska vara värdigt för den utsatta. Men ingen värnar om företagaren, säger han.

För, menar Björn, konkurser stigmatiserar människor.
– Det måste bli mindre skämmigt att prata om det. Det är en naturlig del i företagandet. Ibland funkar det inte, och det måste få vara så, säger han.

Nu efterlyser han strategier som hjälper företagarna att komma tillbaka på banan. Något han kallar för hållbart entreprenörskap.
– Det handlar om återvinning av företagarandan. Lyckligtvis är många företagare entreprenöriella och borstar av sig, tar hjälp och reser sig igen. Men hur många kryper in under en sten och gömmer sig? Ska det vara så? Nu när vi får fler unga entreprenörer i Sverige finns en risk att de hamnar i konkurshålet. Vad ska hända med dem sen? säger Björn

Björn påpekar att man ofta pratar om att man vill bevara det kunskapskapital som finns i företag.
– Men när ett företag misslyckas så gör man ingenting för att bevara de erfarenhet som görs – som skulle kunna hjälpa andra företag, säger han.

Därför har han nu grundat Konkursföretagarnas förening. För att bli fullvärdig medlem måste du ha gått i konkurs. Är du fortfarande i konkurs är det gratis. Dessutom kan du som inte gått i konkurs bli stödmedlem både som privatperson och företagare.
– När jag skrev min bok mötte jag andra företagare och insåg att jag inte är ensam att känna så här. Jag ville göra någonting för att förändra. Det får inte vara så här, säger Björn.

Styrelsen består av företagare som själva gått i konkurs. Bland annat entreprenören Helén Andersson som hållit flera uppskattade föreläsningar på Driva Eget-dagarna. Hon vet hur det är att gå i konkurs, och hur man kan komma tillbaka efter en smäll. Läs mer om henne här.

Föreningen kommer att verka för stöd och information till företagare i konkurs, bättre förståelse i samhället, ökad forskning och påverkan av makthavare, myndigheter och lagstiftare.
– Vi kommer att vara ett nätverk som kan stötta varandra, dela erfarenheter, konkreta tips och stöd, säger Björn.

Läs också Björns blogginlägg här på sajten:

Hållbart entreprenörskap enda vägen framåt

Det saknas en pusselbit i innovationssystemet

Läs mer:

Janne Näsström: “Hårdare straff för konkurs än för mord”

Camilla Björkman: ”Vi måste börja prata om våra misslyckanden”

Så slipper du konkurs – de hjälper dig med rekonstruktion

Konkurs – så fungerar det

Därför måste du våga misslyckas – för att lyckas!

Superentreprenören lär dig komma tillbaka efter en smäll