<![CDATA[]]>

Mikael Damberg (S): ”Staten ska ta över ansvaret för andra sjuklöneveckan”

Redaktionen

Publicerades: 10 september, 2014

Sveriges hårt arbetande företagare behöver raka rör, schyssta villkor och mindre krångel. Socialdemokraterna vill skapa förutsättningar för företagen att växa och anställa fler. Det skriver Mikael Damberg (S) i ett debattinlägg på driva-eget.se.

Sveriges hårt arbetande företagare behöver raka rör, schyssta villkor och mindre krångel. De vill ha möjlighet att expandera och anställa fler. Man vill veta vad som gäller och kunna planera för framtiden. Vi vet att fyra av fem jobb tillkommer i de små- och medelstora företagen. Vi socialdemokrater har under de senaste åren föreslagit en lång rad reformer som stimulerar jobbskapande i de mindre företagen.

Socialdemokraternas övergripande målsättning är att Sverige ska ha EUs lägsta arbetslöshet 2020. Ska vi göra det behöver vi anstränga oss för att underlätta för företagen så de kan expandera och nyanställa. Politiker kan inte skapa jobb – det är företagen som gör det.

ANDRA SJUKLÖNEVECKAN
Däremot måste politiken skapa bra förutsättningar för Sveriges företagare. Vi vill därför att staten ska ta över ansvaret för andra sjuklöneveckan. För att underlätta för småföretag att våga ta steget och anställa måste hela samhället vara med och dela på riskerna. Det gäller inte minst risken för att den anställda blir sjuk. En sådan reform skulle göra att fler små och medelstora företag vågar ta risken att anställa ytterligare en person.

UNDERLÄTTA GENERATIONSVÄXLING
Sverige står inför en betydande generationsväxling inom små- och medelstora företag. Många företag läggs ned därför att det inte finns någon som är intresserad av att ta över verksamheten. Det handlar om så mycket som 90 000 jobb i hela landet som kan gå förlorade om inget görs. Vi vill därför ha regionala företagarförmedlingar som jobbar med att matcha ihop äldre företagare som är på väg mot pension med unga människor som vill ta över och utveckla ett företag. För att underlätta denna generationsväxling föreslår vi en nyföretagargaranti som går ut på att staten delar på risken med banken för företagare som har bärkraftiga affärsidéer men som saknar tillräckliga säkerheter.

LÄTTARE ATT HITTA PERSONAL MED RÄTT KOMPETENS
Över 400 000 människor går utan jobb i Sverige idag. Samtidigt har många företag problem att rekrytera personal med rätt kompetens. Vi har räknat ut att det här så kallade rekryteringsgapet kostar Sverige 80 000 jobb. Vi behöver alltså arbeta på två håll: underlätta för företagen så de kan skapa fler jobb samt rusta människor så de kan ta de jobb som växer fram.

BETALT I TID
Det är oerhört viktigt att företag får betalt i tid för sina varor och tjänster. Alltför ofta måste mindre företag vänta i två eller tre månader innan de får betalt. Det innebär väldiga bekymmer för ett litet företag att ligga ute med stora summor under så lång tid.

För snart två år sedan vann Socialdemokraterna en omröstning i riksdagen om att lagstifta om maximal betalningstid på 30 dagar mellan företag – utan friskrivningsmöjligheter, trots högljudda protester från Annie Lööf. Näringsministern ville nämligen ha kvar möjligheten för de stora företagen att avtala bort betalningstiden, vilket hade gjort lagen fullkomligt tandlös.

Regeringen fick i januari 2013 uppdraget att återkomma till riksdagen med ett lagförslag om kortare betalningstider mellan företag. Nu har det snart gått två år och företagarsverige väntar på leverans.

Vi socialdemokrater har bestämt oss. Jobben kommer främst. Vi tror inte att regeringens ensidiga skattesänkarpolitik löser jobbkrisen. Vi tror istället att vi – i samarbete med företagen – måste vässa den svenska konkurrenskraften. Det gör vi genom att skapa förutsättningar för företagen att växa och anställa fler. Bara så kan Sverige få fler jobb och en bättre välfärd. Om bara fyra dagar är det val. Investeringar i fler jobb och en bättre skola står mot Alliansregeringens ständiga skattesänkningar.

Mikael Damberg (S) gruppledare i riksdagen