Cyber Monday – så här maxar du din digitala försäljning

Josefin Wallin

Publicerades: 22 november, 2021
Foto av: Adobe Stock

Cyber Monday är Black Fridays lillasyster, men fortfarande ett fantastiskt tillfälle när du vill maxa försäljningen ordentligt! Vi sammanfattar de bästa tipsen för hur du förbereder din business inför Cyber Monday.

Cyber Monday är måndagen efter Black Friday. Väl strategiskt ligger dessa dagar ungefär en månad innan jul. Det innebär att många säkert passar på att fynda julklappar – eller tar tillfället i akt för prylar man vill ha eller behöver.

Förbered dig inför Cyber Monday

 • Sökoptimera: Dina kunder börjar tidigt söka på Cyber Monday. Det innebär att du behöver optimera din webb, genom att exempelvis skapa landningssidor med ”Cyber Monday” och ta fram relevant innehåll.
 • Kan du använda tidigare data, exempelvis från Black Friday? Utskick till e-postadresser som du lyckats samla in? Kontaktuppgifter till befintliga kunder? All typ av data kan hjälpa dig att hitta redan intresserade kunder, istället för att enbart jaga nya.
 • Många kunder använder prisjämförelsesajter som Pricerunner. Kan du koppla din e-handel till några av dessa? De listar ofta produkterna med den billigaste först, är ofta gratis – och kan hjälpa dig att driva relevant trafik.
 • Marknadsför dig! Ta fram marknadsföringsmaterial och planera dina kampanjer i tid. Dels för att kunderna, som redan nämnts, tidigt börjar kika och intressera sig, och dels för att du ska kunna ha en välplanerad och strategisk marknadsföring. Slarvigt och ogenomtänkt marknadsföringsmaterial hjälper dig inte att maximera försäljningen under Cyber Monday.
  Läs också: Tre steg till försäljningsrekord med din kampanj inför Black Friday
 • Glöm inte att sätta en budget. Kanske låter det trist? Men att sätta en budget är klokt. För Cyber Monday ska generera vinst till dig – och då finns det en gräns för vad du själv kan spendera. Dessutom går priserna för att annonsera digitalt ofta upp under dessa dagar. Det beror på att utrymmet styrs av tillgång och efterfrågan – och det är många företag som slåss om kunderna vid dessa tillfällen.

Vassast erbjudande vinner

Hur ska du tänka när du ska ta fram dina erbjudanden? I regel så är det bra att tänka nytt. Kampanjer som använts många gånger tidigare kan vara urvattnade. Det är också viktigt med ett erbjudande som faktiskt ger ett värde. Tänk också på att inte rabattera en produkt bättre än vad du gjort på Black Friday. Du vill ju inte att dina kunder ska känna sig lurade, utan fortsätta känna att de har gjort en bra affär.

 • Bygg upp förväntningarna. Påbörja din marknadsföring i tid och bygg en förväntning inför Cyber Monday – men undvik att spamma.
 • Gör det snyggt! Ditt erbjudande ska förpackas visuellt där det är enkelt att förstå, och samtidigt vara läckert förpackat.
 • Belöna, belöna och belöna. Befintliga kunder kanske kan få extra rabatt? Eller varför inte slänga med en extra giveaway till kunder som handlar denna dag – eller som handlar för ett visst belopp?

Hur vinner du kundens köp?

 • Kan du inte konkurrera med pris? Konkurrera istället med snabb eller gratis leverans! De som handlar vill ju ha sina produkter så snabbt som möjligt. I vissa fall blir detta ännu viktigare än priset.
 • Var redo för Cyber Monday. Se till att webbsidan fungerar, är uppdaterad, snabb och tål ökad trafik, och se till att du finns tillgänglig. Vill kunden köpa kan smidig och snabb kundsupport vara värd sin vikt i guld.
 • Trygghet! Kunden känner sig ofta osäker vid betalningen, men det kan du underlätta. Se till att kunden enkelt vet hur man betalar, förmedla att du är en trygg leverantör – och se även till att man får en bekräftelse på sitt köp.
 • Enkelt att handla via mobilen. Många, om inte de flesta, gör sina inköp via mobilen. Det innebär att du måste se till att din e-handel fungerar lika bra på datorn som i surfplatta och mobil.

Vill du veta mer om hur kunderna upplever digitala tjänster? Internetstiftelsen släpper varje år en rapport, Svenskarna och internet, som kartlägger svenskarnas nätvanor. Innehåller värdefulla insikter och analyser för dig som e-handlare. Driva Eget har sammanfattat rapporten: Svenskarna och internet 2021: Så här ser svenskarnas nätvanor ut