A-kassan för företagare

Höjda a-kassan förlängs i två år – detta gäller för företagare

Gustaf Oscarson

Publicerades: 22 september, 2020
Foto av: GettyImages

Under Corona höjdes ersättningsnivåerna för a-kassan och det blev enklare att kvalificera sig för a-kassa. Nu föreslår regeringen i höstbudgeten att den mer generösa a-kassan ska finnas kvar i två år till. Här går vi igenom vad som gäller och hur det påverkar dig som företagare.

Så här säger Magdalena Andersson om den fortsatt höjda a-kassan, enligt Sveriges Radio.

– A-kassan kommer att förlängas i ytterligare två år och det är klart att det är ett viktigt besked för dem som nu som riskerar att bli arbetslösa med anledning av coronakrisen eller redan har blivit det.

Läs mer: Detta är beloppen och villkoren för a-kassan som nu förlängs

Vad innebär en fortsatt höjd ersättning från a-kassan?

Den tillfälligt förstärkt arbetslöshetsförsäkring infördes i april – när Coronakrisen slog till och många blev arbetslösa. Och nu vill alltså regeringen behålla de flesta av förändringarna under ytterligare två år.

Höjd grundersättning behålls

Grundersättningen behålls därmed på 510 kronor per dag (som högst) jämfört me tidigare 365 kronor per dag. Detta ger drygt 11 000 kronor i månaden.

Taket för ersättningen som baseras på inkomst förblir höjd från 910 kronor per dag till 1 200 kronor per dag. Och det blir drygt 26 000 kronor i månaden för de första 100 dagarna med a-kassa. Från och med dag 101 kan man få som mest 1 000 kronor per dag.

Lättnaden i arbetsvillkoret för a-kassan behålls

Även lättnaden i arbetsvillkoret behålls. Det innebär att fler som jobbat lite mindre kan kvalificera sig till a-kassan. Dock går det så kallade medlemsvillkoret tillbaka till de gamla reglerna den 3 januari. Det innebär att december är sista månaden som räknas som fyra för den som går med i en a-kassa.

Karensdagarna i a-kassan återinförs också, enligt förslaget.

Tips: Så minskar du den ekonomiska risken som företagare

När du startar eget företag vill du snabbt skapa ekonomisk trygghet – för dig själv, för din familj och i företaget. Det går inte av sig självt. I det här avsnittet av Starta Eget-podden går vi igenom hur du skapar en trygg företagarekonomi och undviker de ekonomiska misstag många företagare gör.

Tillsammans med Swedbanks Sarah Lindholm går vi igenom följande:

  • Hur du och ditt företag väljer rätt försäkringar
  • Vilka ekonomiska risker som finns och hur du undviker dem
  • Om du ska välja aktiebolag eller enskild firma
  • Hur du ska tänka kring pensionen
  • Vilka juridiska dokument och avtal du borde upprätta
  • Hur du skapar en fin relation med banken
  • Och mycket mer.

Ett avsnitt som ger dig bättre nattsömn och en tryggare ekonomi på lång sikt. Värt att lyssna på, med andra ord!

Lyssna på avsnittet direkt här nedanför eller ladda ned det på din favoritplattform. Det gör du här – välj mellan Apple Podcasts, Spotify eller Acast. Tips! Prenumerera på Business Hacks för att inte missa något avsnitt!