nya miljoner efter corona till företag

534 nya miljoner till företag under corona – kan du ta del?

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 12 april, 2021
Publicerades: 19 februari, 2021
Foto av: AdobeStock

Tillväxtverket utlyser nu 534 nya miljoner till regionala aktörer för att stödja företagens återhämtning under och efter coronapandemin. Så här kan du få ta del av pengarna.

Utlysningen som gjordes under onsdagen den 17 februari ingår i insatsen React-EU som ska stärka näringslivets förmåga att ställa om efter pandemin. I första ledet riktar sig stödet till regionala aktörer. Dessa får sedan i uppgift att fördela pengarna till små och medelstora företag i hela landet.

– Med det här stödet vill vi bidra till ett framtidssäkert och mindre sårbart näringsliv och samhälle, i hela landet. Det är ett bra stöd för att företagen ska lyckas ställa om på lång sikt, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör för Tillväxtverket.

Vi på Driva Eget ser alla satsningar för att bidra till företagens återhämtning som mycket positiva, och rapporterar därför frekvent om nya coronastöd och satsningar. Vi satsar också extra på att hjälpa dig att bygga framtidens företag under och efter corona med vår satsning #växatillsammans.

Miljonerna ska hjälpa lokala aktörer att hjälpa företagen

De 534 nya coronamiljonerna ska alltså fördelas till regioner och företagsfrämjande aktörer som exempelvis inkubatorer, science parks och klusterorganisationer. Därefter kommer de oss företagare till handa. Stödet kan vara direkt finansiellt för oss som har företag, men också i form av rådgivning, coachning och vägledning till företagen.

Inte ett krisstöd utan ett stöd för långsiktig återhämtning

Dessa 534 miljoner ska alltså inte betraktas som något krisstöd, utan snarare som ett långsiktigt stöd för återhämtning och utveckling. Exempelvis ska pengarna gå till investeringar i grön och digital omställning, innovation och internationalisering samt till branschsatsningar i till exempel besöksnäring och i kulturella och kreativa näringar.

Förhoppningen från Driva Egets sida är att åtminstone en del av stödet kommer att fördelas till extra utsatta branscher, till exempel besöksnäring.

Rekommendationen är också att noggrant följa de regionala aktörerna i just ditt län, för att se vilka stöd som utlyses lokalt.

Tillväxtverket ansvarar för att förvalta regionalfonden i Sverige inklusive de extramedel som kommer via React-EU.

Läs mer: Här hittar du utlysningen Stärk företags förmåga att ställa om under och efter pandemin


#växatillsammans – detta gör vi för att hjälpa dig och ditt företag just nu

Den här artikeln är en del av vår kampanj #växatillsammans. Under två månader lägger vi 100% fokus på att hjälpa dig och ditt företag att växa i annorlunda tider. Vi gör det genom inspiration, kunskap och verktyg som verkligen gör skillnad – och genom att dela historierna från Sveriges företagarhjältar. Och vi gör det tillsammans.

#växatillsammans är ett samarbete mellan Visa, världens största nätverk för betalningar, och våra sajter Driva-eget.se och Mittföretag.com.

Här kan du läsa mer om #växatillsammans och hur vi hjälper ditt företag just nu.

visa.se/foretagshjalpen får du tips och råd om hur du digitaliserar ditt företag och ställer om för en ny framtid. Du får också verktyg och tips för att nå fler kunder.
#växatillsammans är ett samarbete med