<![CDATA[]]>

”Det är en låtsasökning”

Camilla Björkman

Publicerades: 7 juni, 2011

Antalet nya aktiebolag har ökat nästan dubbelt så mycket på ett år. Men Harry Goldman på Nyföretagarcentrum menar att siffrorna är missvisande: ”Nyföretagandet kommer att sjunka nu”, säger han.

På ett år har antalet nya aktiebolag ökat med 96 procent – en siffra som slår alla tidigare rekord. Nu är aktiebolaget den mest populära bolagsformen i Sverige.

Siffrorna kommer av en undersökning som Dagens industri har gjort med kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Det finns flera orsaker till den rekordstora ökningen:

  • I april förra året sänktes aktiekapitalkravet från 100 000 kronor till 50 000 kronor.
  • Framtidstron är större. Antalet nybildade handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor har ökat med 83 procent under samma period, enligt samma undersökning.
  • Kravet på revisor togs bort förra hösten. Idag väljer tre av fyra nystartade aktiebolag att inte ha någon revisor.
  • Trenden att starta företag ökar, inte minst bland unga där företagarna ökat med 4 procentenheter. Trenden syns även hos kvinnor och invandrare.

Men Harry Goldman, verkställande ledamot för Nyföretagarcentrum i Sverige, menar att siffrorna är missvisande och kallar ökningen för ”låtsasökning”. Siffrorna handlar inte om nya företagare utan om att många med enskild firma startar upp ett aktiebolag vid sidan om.

– Det är visserligen en positiv utveckling. Men i verkligheten är det bara ett byte, inte en reell ökning av företagare, säger han till Driva Eget.

Även om förra året innebar en stor ökning av nyföretagare går trenden nu nedåt, menar han.

– Vi har nått toppen. Nu minskar antalet enskilda firmor med 15 procent. Det är ett stort problem eftersom företagandet manifesteras i just enskilda firmor, inte i aktiebolag. Tappar vi de enskilda firmorna kommer vi att ha ett minskat företagande i Sverige framöver.

Idag startar cirka 0,5 procent av befolkningen nya företag varje år. För att komma upp i europeisk nivå behöver siffran dubblas till 1 procent. Harry Goldman uppmanar därför Maud Olofsson att se över hur pengarna för rådgivarinsatser fördelas. Av de 500 miljoner som satsas årligen på rådgivarinsatser går 2 miljoner till Nyföretagarcentrum, som står för 20 procent av alla nya företag.

– Det är som att säga att skolan inte ska undervisa i svenska språket. Man måste förstå att ökningen av företagandet sker av att gemene man startar företag, inte att fler som redan driver eget bildar aktiebolag.

HÄR kan du se vad som är bäst för dig – aktiebolag eller firma.