Hobby eller näringsverksamhet? Det är frågan. Foto: Getty Images

Måste jag starta företag för mina armband?

Samuel Karlsson

Publicerades: 7 augusti, 2018

Hobby eller näringsverksamhet? Det undrar Jonna som säljer armband. Vår expert reder ut.

Våra experter svarar på läsarnas frågor. Den här gången är det Jonna som undrar hur hon ska göra med sin försäljning av armband där en del av vinsten dessutom ska gå till välgörande ändamål.

STÄLL DIN FRÅGA HÄR DU OCKSÅ

Jag har börjat pärla mina egna armband som jag sedan tänkt sälja. 20 procent av vad armbandet ska kosta ska gå till olika välgörenhetsprojekt. Jag vet inte hur seriöst jag tänker göra detta än. Har redan en del beställningar från vänner och familj, har även tänkt starta en Facebooksida och ett Instagramkonto. Jag jobbar vid sidan av, så detta är något jag gör på fritiden för det känns roligt att bidra med något bra till världen. Måste jag starta ett företag? Hur ska jag gå tillväga i så fall? Hur mycket måste man skatta? Eftersom en del går till välgörenhet, hur gör man då med det angående deklaration i så fall?

/Jonna

Experten svarar

Det är svårt att ge ett rakt svar på din fråga. Om din armbandsverksamhet drivs självständigt, varaktigt och med vinstsyfte ska den beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet. Om verksamheten saknar vinstsyfte kan den bedömas som en hobbyverksamhet och beskattas i inkomstslaget tjänst i stället. Hobbyverksamhet karakteriseras av att den utövas på fritiden och att vinstsyfte saknas. Man kan alltså inte själv välja hur verksamheten ska klassas. Själva arbetsinsatsen är inte avgörande. En hobbyverksamhet kan ge ett överskott, men ändå sakna vinstsyfte.
    Det låter som att det för din del rör sig om inkomst av tjänst som möjligen kan övergå till bedrivande av näringsverksamhet senare. Eftersom du har för avsikt att verksamheten ska generera vinst kan det sannolikt inte riktigt bli tal om hobbyverksamhet. Notera att det faktum att du väljer att skänka bort en del av pengarna inte har någon betydelse för frågan om du har vinstsyfte eller ej.
    Till vilket inkomstslag inkomsten hänförs (och även i vilken eventuell bolagsform verksamheten bedrivs) har betydelse för beskattningen. Du har ingen skyldighet att starta ett företag och du kan beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet även utan ett företag.
    Om du beskattas som inkomst av tjänst, inklusive hobbyverksamheten, betalar du kommunalskatt och eventuell statlig skatt beroende på hur stora inkomsterna är. Om din totala inkomst överstiger en lägre skiktgräns (cirka 440 000
kronor) tillkommer 20 procent statlig skatt på den överskjutande delen. På den del av inkomsten som överstiger den högre skiktgränsen (cirka 650 000 kronor) är den statliga skatten 25 procent.
   Om du beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet och inte bedriver något företag beskattas du i princip som om det vore en tjänsteinkomst. Om du däremot bedriver näringsverksamhet i ett aktiebolag betalar bolaget bolagsskatt (22 procent). När du tar ut pengar från bolaget i form av lön (tjänstebeskattning enligt ovan) eller utdelning (30 procent) beskattas du också för detta.
   Att du ger bort en del till välgörande ändamål har ingen betydelse för din deklarations-
och skattskyldighet. Inkomsterna måste tas upp till beskattning på samma sätt som de inte gått till välgörande ändamål.
/Maria Sommert,
senior adviser på EY