<![CDATA[]]>

Guldläge att köpa företag

Camilla Björkman

Publicerades: 12 maj, 2010

Nu i bättre tider ökar företagsförvärven och fler företagare är sugna på att handla. Dessutom är tiderna sådana att du som köpare kan göra ett riktigt klipp.

Efter en riktigt risig tid ökar nu företagsförsäljningarna rejält. Sedan årsskiftet har kurvan pekat rakt uppåt.

En av aktörerna som märkt av guldläget är Almi Företagspartner, som fått en större efterfrågan på krediter till företagsförvärv.

– Företagens framtidstro ökar. Därmed ökar även benägenheten att ta på sig en större risk som ett företagsförvärv innebär, säger Anna Hallberg, vice vd och finansdirektör på Almi Företagspartner, till Dagens Industri.

Dessutom är det fler som vill sälja. På Bolagsplatsen.se, som samlar branschen för företagsöverlåtelser, strömmar det in företag som vill läggas ut till försäljning.

– Det har skett en kraftig förändring på marknaden. För första gången på länge ser det riktigt positivt ut, säger företagets VD Niclas Ohlsson.

Han menar att den största orsaken är det förbättrade ekonomiska läget. Många företagare som har velat sälja de senaste åren har valt att vänta för att få bättre betalt för sitt bolag. Det har resulterat i en stor stock av företag som legat på vänt, och som nu bjuds ut till försäljning.

Generationsskiftet drar sitt strå till stacken. Nästan 40 procent av alla företagare är över 55 år, och nu vill en stor del av dem sälja firman och gå i pension.

Enligt Företagarnas vd, Anna-Stina Nordmark Nilsson, har du goda möjligheter att köpa företag med rabatt.

– I många företag har lågkonjunkturen gröpt ur det egna kapitalet. Det gör att det är ganska bra tid att göra företagsförvärv eftersom de är lägre värderade, säger hon till Dagens Industri.

Dessutom är bankerna nu mer positiva till att låna ut pengar, vilket ofta är A och O för att kunna handla. Enligt Niclas Ohlsson är det dock inte bara köparen som kan göra ett klipp.

– Absolut, generellt är priserna lägre nu eftersom det finns så många företag ute till försäljning. Men det positiva klimatet är bra för både köpare och säljare, det är viktigt att komma ihåg.

Han lägger även till en liten brasklapp:

– Det enda som ligger lite och stör är valet i höst. Folk kan vara oroliga för ett eventuellt regeringsskifte och undra hur det påverkar företaget.