<![CDATA[]]>

Därför blev han Årets företagare 2014

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 12 oktober, 2014

När Nils Åke Hallström var 16 år började han jobba i familjeföretaget i jämtländska Nälden. Nu 47 år senare har han utsetts till Årets företagare 2014.

Det var hans farfar Carl Theodor Hallström som hamnade i Nälden i sin jakt på jobb. Med en verktygslåda och 15 kronor startade han 1914 en liten plåtslagarfirma. I dag firar företaget 100 årsjubileum – och har 130 anställda, 259 miljoner i omsättning och 39 miljoner i vinst.

Företaget, C Hallströms Verkstäder, har nu specialiserat sig på att tillverka och sälja rör och rördelar till ventilation.

– Fantastiskt. Tänk om farfar fått veta det här, sa Nils Åke Hallström när han tog emot priset i Stockholms stadshus av Företagarnas ordförande Monica Lindstedt och nye näringsministern Mikael Damberg.

Men det var inte bara själva företagets framgångar som gjorde att detta företag tog förstapriset i Företagarnas stora tävling där 260 företagare deltagit.

– Företagets stora samhällsansvar och engagemanget för en hel bygd var avgörande, säger Driva Egets Anders Andersson som varit en av fem jurymedlemmar.

Företaget såg till så att Nälden fick ett flerfamiljshus, en ishall, en sporthall och en golfbana.

– Man måste ju ta ansvar för att de anställda har någonstans att bo och får det kul efter jobbet, sa Nils Åke Hallström och viftade med blommor och diplom.

Årets Unga Företagare blev 28-årige Joel Svensson, partykungen.se från Gävle. Han har på bara fyra år byggt upp en webbshop som har tio anställda, omsätter 22 miljoner och har över 3 miljoner i vinst.

– Kreativitet och förmåga till förnyelse förenar årets pristagare, trots att de verkar i två vitt skilda branscher. Framgångsrika och innovativa företag är en förutsättning för att Sverige ska fortsätta utvecklas, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Juryns motiveringar:

Årets Företagare 2014 är Nils Åke Hallström, C Hallströms verkstäder
Årets vinnare har en storslagen historia. Från en enskild hantverkare till hundratals medarbetare och med teknik i framkant har det här företaget haft stora framgångar. Dessutom har företaget en stark tradition av att ta ett stort samhällsansvar för bygden, till exempel erbjöd man arbete till de flyktingar som kom till byn på 1990-talet och idag finns åtta nationaliteter representerade i företaget.
Årets Unga Företagare 2014 är Joel Svensson grundare av partykungen.se.
Årets vinnare gör livet festligare för sina kunder. Företaget har dubblerat sin omsättning årligen sedan 2010 med bibehållen lönsamhet. Idag har företaget tio anställda och säljer gorillafötter, clowndräkter och ballonger från sitt kontor i Gävle.

Vinnarna Årets Företagare Nils Åke Hallström och Årets Unga Företagare Joel Svensson, tillsammans med Mikael Damberg, Monica Lindstedt och Elisabeth Thand Ringqvist

 Vinnarna Årets företagare Nils Åke Hallström och Årets unga företagare Joel Svensson, tillsammans med Mikael Damberg, Monica Lindstedt och Elisabeth Thand Ringqvist.