<![CDATA[]]>

Nu vill SelfieJobs hjälpa flyktingar hitta jobb

Ebba Arnborg

Publicerades: 11 september, 2015

Start-upen SelfieJobs har revolutionerat bemanningsbranschen med sin dejtinginspirerade app där du kan söka jobb med en ”like”. Nu har de fått pengar från svenska staten för att utveckla en app där du kan söka jobb – utan att kunna språket.

Med appen SelfieJobs kan du snabbt och enkelt göra en ”selfie-cv” direkt i mobilen, bifoga en kort presentationsvideo och sedan bläddra bland två minuters platsannonser för företag och söka jobb med en ”like”. Grundaren Martin Tall ville förenkla jobbsökningsprocessen.

– Under finanskrisen hade jag ett bemanningsbolag med många unga jobbsökare som jag såg inte riktigt gillade den nuvarande modellen med ganska långa processer. Vår app är först i nichen ”swipe, chat and get started”. Alla andra jobbsökarsajter tar längre tid med sin ”gå på djupet approach”. Jobbsök ska vara enkelt, roligt och relevant så att ungdomar lätt får fatt på ett jobb, säger han.

Appen använder sig av samma teknologi som ledande app-datingtjänster. Inspirationen kom bland annat från instagram och dejtingappen Tinder – appar ganska långt ifrån bemanningsbranschen.

– Man måste vara nyfiken även som vuxen, testa och fråga sig: ”can i use this”, säger Martin.

Förra hösten valdes bolaget ut till STINGs acceleratorprogram FastForward och fick i och med det en kvarts miljon kronor från investeringsföretaget Propel.

– Vi har även fått investeringar på över två miljoner kronor via mig, Eric Ramberg (fd Microsoft) och Almi, säger Martin.

Idén fick Martin redan 2010, utveckling skedde sedan under 2014 med lansering i december förra året i Sverige, och sedan under våren i Norge, Danmark och Tyskland. Tjänsten är gratis för arbetssökande och finansieras via annonsintäkter från företag.

– Nu har vi cirka 20 000 användare och vi omsätter 60 000 kronor i månaden. För att nå kunder har vi framförallt använt oss av mun till mun metoden, och Facebook, säger Martin.

Nu kommer nästa steg. Företaget har fått medel från Vinnova för att utveckla en mobilapp som möjliggör jobbsök för migranter och flyktingar med arbetstillstånd. De ska bland annat undersöka möjligheterna till automatisk inmatning, översättning och chat-dialog mellan till exempel en arabisk talande person och en svensk arbetsgivare eller en norsk ungdom som söker och chattar med en spansk arbetsplats.

– Avsikten med projektet är att möjliggöra för de som inte talar landets språk att snabbt skapa ett CV och sedan söka jobb på sitt eget språk. Vi kombinerar vår egen teknik med teknik och API från bland annat Google translate.

Vilka tips har du till andra som är sugna på att bygga en start-up?

– Satsa mycket på utveckling inom ett litet område för att få effekt, satsa sedan max på sälj i ett urval geografiskt eller marknadsmässigt, när det växer – ge gas.