<![CDATA[]]>

”Vägra delta i lågkonjunkturen”

Anders Andersson

Publicerades: 27 mars, 2009

– Vägra delta i lågkonjunkturen, uppmanar nätvetrksgurun Ivan Misner, när han är i Sverige. Han är grundare av BNI, världens största affärsnäterk. Läs hur han menar att vi kan dra nytta av krisen.

Han var under torsdagen huvudtalare på ett arrangemang på restaurang Råsunda i Solna som kallas Swedish Dream, positivt och USA-inspirerat, precis som Ivan Misner, som 1985 grundade BNI som nu har över 100 000 medlemmar i 42 länder.

 

Han menar att pålitliga kontakter i ett bra affärsnätverk löser det mesta, även i kristider. Detta nätverksbygge skriver han om i tolv böcker och i kolumner i lika många businessmagasin i USA.

 

– Man ska aldrig bekymra sig för saker man inte kan göra något åt. Det gäller i högsta grad lågkonjunkturen, säger han.  

 

Han uppmanar oss att i stället försöka vända krisen till vår fördel och tar en av hans många affärskontakter  i fastighetsbranschen som exempel i sitt föredrag:

 

– Vid förra fastighetskrisen i USA sa han till mig att han hade sitt bästa år hittills. Han vände på krisen och poängterade för sina kunder hur bra det var att köpa fastigheter just när priserna gått ned.

 

Misner menar att vi nu ska vända på affärsmöjligheterna och hitta nya möjligheter:

 

– Koncentrera dig på kärnan i din verksamhet och gör det så otroligt mycket bättre än andra, säger han.

 

De som ständigt talar om hur krisen påverkare affärerna tycker han att vi lätt kan springa förbi och ta marknadsdelar av:

 

– Pessimisterna missar en massa möjligheter. Dessa kan du ta vara på och göra affärer av.

  

För honom är bra nätverk det viktigaste av allt:

 

– Ju fler du känner som kan rekommendera dig vidare till andra desto större chans att lyckas. Gör något bra för någon, så får du hjälp tillbaka. Se till så att du långsamt och systematiskt skapar förtroende för dig hos så många som möjligt. Det fungerar extra bra i kristider.

 

På BNI i Sverige påstår man också att lågkonjunkturen har hjälpt till att öka intresset för detta.

 

– För oss är lågkonjunkturen en möjlighet inga problem. Vi ökar nu vårt medlemsantal mer än någonsin, säger Gunnar Selheden, VD för BNI i Norden och skyndar vidareför att öppna dörren och leda ut sin läromästare och guru Ivan Misner från seminariet och nätverksträffen i Solna.