Ansöka om Omställningsstöd

Sista chansen att ansöka om omställningsstöd – så här gör du

Gustaf Oscarson

Publicerades: 12 augusti, 2020
Foto av: AdobeStock

Har du inte redan ansökt om omställningsstöd för ditt företag, gör det omgående. Snart går ansökningstiden ut. Här berättar vi mer om stödperioden, vilka företag som kan få stöd och hur du går tillväga för att söka omställningsstöd.

Om ditt företag tappade mycket i omsättning i mars och april på grund av Corona, kan ni ansöka om omställningsstöd. Driva Eget har tidigare rapporterat om hur stödet fungerar och vilka som kan ansöka, och det kan du läsa mer om här.

Läs mer: Så fungerar omställningsstöd under Corona

Vad du måste tänka på just nu är att perioden du kan ansöka om stödet snart går ut. OmställningsstödStödet går att söka från den 22 juni till och med den 31 augusti 2020. Med andra ord är det hög tid att lämna in din ansökan om du inte redan gjort det.

Men låt oss först gå igenom vilka företag som kan få omställningsstöd och hur mycket pengar det kan handla om för ditt företag. Plus vilka ”kostnader” som ersätts av detta stöd.

Kan mitt företag ansöka om omställningsstöd?

För att få omställningsstöd måste ditt företag vara godkänt för F-skatt (du kan ansöka här om ni inte redan är det). Företaget måste också ha redovisat en nettoomsättning på minst 250 000 kronor för det senaste räkenskapsåret.

För att få stödet måste företaget också ha en minskad nettoomsättning på minst 30 procent under mars och april 2020, jämfört med motsvarande månader 2019. Och denna nedgång ska vara orsakad av covid-19.

Det är företagets fasta kostnader ni kan få ersättning för. När ditt företag ansöker ska du därför ange utgifter för fasta kostnader, eftersom det är dessa som stödet ersätter. Däremot kan du inte få ersättning för till exempel löner eller revisionskostnader. Däremot finns det andra sätt att få stöd för lönekostnader, som du kan läsa mer om här.

Läs mer: Allt om stöd för korttidsarbete

Hur stort är omställningsstödet?

Det beror på hur mycket företagets nettoomsättning har minskat. Vad räknas då till nettoomsättning? Jo, intäkter från sålda varor eller tjänster som ingår i företagets normala verksamhet, med avdrag för rabatter, moms och annan skatt som är direkt knuten till omsättningen.

Det lägsta belopp som beviljas är 5 000 kronor, det högsta är 150 miljoner kronor. Stödet ska bidra till att täcka företagets fasta kostnader. Här kan du preliminärt räkna ut hur mycket stöd ditt företag kan få.

Räkna ut: Hur stort omställningsstöd kan mitt företag få?

Var ansöker mitt företag om omställningsstöd?

Du måste ansöka innan den 31 augusti 2020 och i ansökan ska du redovisa företagets fasta kostnader, till exempel hyra, leasing och räntor. Du ska också redovisa hur mycket nettoomsättningen har gått ned.

Ansök här: Ansökan om omställningsstöd (Mina sidor på Skatteverket)