<![CDATA[]]>

1,5 års fängelse för fakturaskojare

Gustaf Brickman

Publicerades: 21 maj, 2012

I måndags föll domen i det uppmärksammade målet mot Företagslansering Sverige AB. Bara en av tre åtalade dömdes, och fick 1,5 års fängelse. En för lindrig dom enligt många, men också ett viktig principiellt beslut. 

Företagslansering Sverige AB misstänktes ha bluffat till sig 23 miljoner kronor under företagets nio första månader. Detta genom att skicka falska fakturor och lura företagen att betala för skydd mot bluffakturor. De ringde även upp företagare och hänvisade till inspelade samtal där företagarna ska ha ”gått med på” avtalet.

När domen nu föll i Helsingborgs Tingsrätt fanns det både positiva och negativa nyheter. Företagslansering Sverige AB fälldes, men två av tre åtalade frikändes helt. En katastrof, säger Driva Egets bloggare Peter Forsman.

– Han dömdes för 40 grova brott, det gör 13,6 dagar i fängelse per brott. Detta kommer att innebära mer elände för Sveriges småföretagare. Trots att brotten räknades som grova så blev straffet bara 1,5 års fängelse. Det här signalerar ju till de kriminella att detta är helt riskfritt.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, hör till dem som i stället ser domen som en framgång:

– För oss är det otroligt viktigt att få en fällande dom för grovt bedrägeri. För det sätter verkligen punkt på diskussionen om huruvida det här ska ses som grova bedrägerier, säger han till TT.

Han hoppas nu att domen ska få stor betydelse.

– Nu är det upp till polis och åklagare att sätta fart. Man kan inte längre få in en anmälan och lägga ned den med hänvisning till att det skulle röra sig om en civilrättslig fråga. Tingsrätten har ju nu slagit fast att det handlar om brott, säger Per Geijer.

Anders Nyman, konsumentjournalist som bland annat skriver om fakturaskojarna i Driva Eget, håller med om att det var bra att domstolen kom fram till att det fakturaskojarna sysslar med faktiskt är bedrägeri. Men, säger han, det är dåligt att man kan syssla med bedrägerier och ändå kan frias.

– De kom väldigt lindrigt undan. Men man ska komma ihåg att dessa killar bara är målvakter. Förhoppningsvis kan det finnas en preventiv effekt i att hjärnorna bakom nu ser att rättsväsendet agerar.