<![CDATA[]]>

340 procents ökning av bluffakturor

Camilla Björkman

Publicerades: 5 januari, 2012

Antalet polisanmälningar av bluffakturor i Sverige har ökat med 340 procent sedan 2005. ”Siffrorna gör mig mörkrädd”, säger Jan Olsson på Citypolisen i Stockholm.

Polisanmälningar om bluffakturor har ökat från 3 390 under hela 2005 till 14 924 de elva första månaderna 2011. En ökning med 340 procent eller fyra och en halv gånger. Siffrorna kommer från Brottsförebyggande Rådet, Brå.

– De här siffrorna gör mig nästan mörkrädd. Att det var så mycket, det trodde jag inte, säger Jan Olsson, kriminalinspektör vid bedrägerisamordningen på Citypolisen i Stockholm, till Rapport.

Han menar att ökningen beror på efterfrågan. När folk betalar ser bedragarna hur lukrativt det är. Dessutom går de ofta fria eftersom straffen för förmögenhetsbrott ofta är lägre än för andra brott.

– Därför ser de ju att här kan vi som bedragarna tjäna pengar, säger Jan Olsson till Rapport.

Varje år omsätter bluffakturor 1,3 miljarder, enligt Brottsförebyggande rådet. Idag står bluffakturor för mer än en tredjedel av alla bedrägeribrottsärenden hos Citypolisen.

Framförallt är det under semestertider som antalet bluffakturor skjuter i höjden, menar Peder Jonsson, informationsansvarig hos Polisen.

– Då är det större risk att de glider igenom företagens ekonomiavdelningar. Ofta är det korta betaltider vilket gör att man betalar av rädsla att hamna hos Kronofogden, säger han till Driva Eget.

Besök Driva Egets specialsidor om bluffakturor HÄR och följ råden för att bli av med fakturaskojarna.

Se Rapports inslag om bluffakturor HÄR.