<![CDATA[]]>

Äntligen! Ny lag ska stoppa bluffakturor

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 2 februari, 2017

Hittills har det varit väldigt svårt att få stopp på fakturaskojare som Bolagsupplysningen. Men idag presenterade regeringen en helt ny brottsrubricering för bluffakturor och beslöt skärpa straffet avsevärt.

Varje vecka – och ibland flera gånger i veckan – får Driva Eget telefonsamtal och mejl från upprörda företagare som lurats in i Bolagsupplysningens nät. Det som såg ut som en komplettering av uppgifter till Bolagsverket var i själva verket ett avtal med blufföretaget som är etablerat i Estland. Kostnad? Nära 10 000 kronor på två år.

Bara de senaste åren har det gjorts omkring 6 000 polisanmälningar. Men mörkertalet är sannolikt mycket högre. Många vågar inte driva saken och bestrida fakturorna utan betalar för att slippa besväret. Bara senaste halvåret tror man att bluffarna kunnat skrämma till sig en halv miljard kronor. Kanske rentav det dubbla. Andra bestrider fakturorna, men utan att polisanmäla.

Driva Eget har drivit frågorna om fakturaskojare hårt i många år nu. Och redan 2012 tillsatte dåvarande justitieministern Beatrice Ask en utredning om bluffakturor, som sedan låg klar 2015. Men det skulle alltså dröja ända till nu, tills ett lagförslag blivit verklighet.

Det går ut på en ny brottsrubricering – grovt fordringsbedrägeri. Till skillnad från idag ska det alltså bli kriminellt att alls skicka ut fakturan. Därmed ska polisen slippa krångliga utredningar (som i dagsläget gör att ärenden läggs ner direkt). Dessutom skärper man maxstraffet från två år till sex års fängelse.

Den nya lagen planeras träda i kraft 1 juli. Kan vi gissa att det blir ett massivt utskick av bluffakturor strax före semestrarna igen?