<![CDATA[]]>

Bluffakturor på väg i ny våg

Camilla Björkman

Publicerades: 29 mars, 2010

Har du blivit uppringd av ett sökföretag som heter Hittaföretag.se, Hittabolag.se eller Hittasverige.se? Se upp. Dessa finns bland de nya fakturaskojarna som försöker lura småföretagare.

Antalet blufföretag som lurar småföretagare på pengar växer hela tiden. Och deras sätt att vinna ditt förtroende blir allt fräckare. Deras senaste strategi är att låtsas vara sökföretag, som Hitta.se eller Eniro, där de lockar dig att registrera ditt företag.

– De snyltar på välkända varumärken och är experter på att vagga in företagare i en falsk trygghet, säger Tommy Rastas som arbetar på Företagarnas juridiska rådgivning.

Hitta.se har under vintern kontaktats av många företagare som säger sig ha blivit lurade av ett företag som låtsas vara dem. Gemensamt för dem alla är att en person har ringt upp och sagt att han eller hon är från Hittaföretag.se. Men namnet har de mumlat fram vilket gjort att det låtit som ”Hitta.se”.

– Vi tror att det rör sig om tusentals företag som har blivit lurade. För en tid sedan informerade vi en stor andel av våra kunder om denna verksamhet och då var det hundratals som hörde av sig och som berättade att de hade blivit lurade, säger Kent Edlund, vice vd på Hitta.se, till E24.se.

Bakom Hittaföretag.se står företaget Scandinavian media solutions i Malmö. Men det finns flera liknande blufföretag, till exempel Hittabolag.se och Hittasverige.se. På Svensk Handels varningslista, där de sammanställer blufföretag, är de två senaste tillskotten Enironet och Näringslivsregistret.

För att slippa drabbas av skojarna råder Tommy Rastas dig att kräva bevis innan du tackar ja.

– Be alltid telefonförsäljare att skicka en offert per post eller mail innan du tackar ja. Har du det på papper är det i princip omöjligt för bluffmakarna att lyckas, säger han.

Har du redan gått på bluffen och fått hem en faktura? Försök i första hand kontakta företaget för att få en rättelse, råder Svensk Handel. Går inte det måste du bestrida fakturan.

Här är de senaste tillskotten på Svensk Handels varningslista:

Enironet
Näringslivsregistret
Företagstele
Stöd Cancerforskningen
Roboss Finans
Paket BAS-2010
Internettjänsten
IBNetworks KB
Haiti hjälpen
Företagsregistret
FöretagsJournalen
Företagsdelen

Läs mer om hur du gör här om du får en falsk faktura och se hela varningslistan här.

Här kommer du till Driva Egets samlingssida om bluffakturor.