Fakturaskojare fick tre års fängelse

Anders Nyman

Publicerades: 8 september, 2011

Det är svårt att sätta dit fakturaskojarna. De fula säljmetoderna anses sällan vara ett brott enligt brottsbalken. Däremot fuskar många skojare med skatter och bokföring, vilket ger myndigheterna en möjlighet att komma åt dem.Läs här om mannen bakom Hittaföretag.se som dömts till fängelse i tre och näringsförbud i sju år.

Kampanjen mot fakturaskojarna fortsätter i Driva Egets septembernummer. Läs där om hur skojarnas bolag hänger ihop och om hur kampen mellan två nätverk slutade med mord.

I augusti 2008 började klagomålen komma. Genom att kalla sig för Hitta Företag och påstå att det handlade om uppdatering av tidigare uppgifter hade telesäljare lurat företagare att teckna avtal om plats i en internetkatalog.

På Hitta Företags hemsida påstods de vara ”en av Sveriges ledande företagskataloger på Internet”. Information om adress eller organisationsnummer saknades. Istället visade en slagning på domänen hittaföretag.se att den registrerats av en Marcelo Magno.

De första fakturorna skickades ut med organisationsnummer tillhörande en 21-årig mans enskilda firma. Senare vare det ProSales Market Sverige AB som skötte säljandet, följt av Scandinavian Media Solutions AB. Båda bolagen företräddes av Marcelo Magno. I genomsnitt arbetade 30 personer med annonsförsäljningen.

”Vi är seriösa”
Hittaföretag hamnade snabbt på Svensk handels varningslista, men togs bort i februari 2009 sedan klagomålen sinat.

– Vi hade problem med några säljare som skickade bluffakturor, men de personerna är inte kvar på företaget, förklarade Marcelo Magno i en intervju.

Han lovade också att börja spela in hela försäljningssamtalen, som bevis på att inget fuffens förekom. Så skedde aldrig. Istället började klagomålen igen, och hösten 2009 var Hittaföretag tillbaka på varningslistan.

Stäms av Hitta.se
I juli 2010 lämnade Hittapunktse, bolaget bakom katalogtjänsten Hitta.se, in en stämning till Marknadsdomstolen mot av Scandinavian Media Solutions och Marcelo Magno personligen.

När domstolen meddelade ett interimistiskt förbud mot försäljningsmetoderna flyttades verksamheten till det nya bolaget Hittaföretag Sverige AB. I april 2011fick Hitta.se rätt på de flesta punkter:

”Marknadsdomstolen förbjuder var och en av Scandinavian Media Solutions AB och
M. M. vid vite av en miljon (1 000 000) kr att vid marknadsföring av annonsutrymme,
katalogtjänster eller söktjänster på Internet uppge eller ge sken av dels att vara eller
företräda hittapunktse, dels att kunden ska förnya eller fortsätta ett abonnemang, om så
inte är fallet.”

SMM och Marcelo måste – under samma viteshot – också ”vid marknadsföring av annonsutrymme,katalogtjänster eller söktjänster på Internet tydligt informera om vem som är avsändare”.

Två miljoner i lön
Samtidigt hade Skattemyndigheten och Ekobrottsmyndigheten börjat intressera sig för Marcelo Magnos tre bolag. Redan från början hade det fuskats med deklarationer för mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter. Inte heller bokföringen hade skötts, och skatterevisioner gjordes under 2010.

Bland annat konstaterades att det betalats ut 2,4 miljoner kronor till Marcelos privata konto under tiden januari-maj 2010. Två miljoner av dem uppskattades vara lön.

Döms till fängelse
Efter att ha suttit anhållen i tre dagar i juni 2010 säger Marcelo att han försökt få ordning på bokföringen. Det hjälpte inte, utan i februari 2011 anhölls han igen och åtalades för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

I maj föll domen: Tre års fängelse och sju års näringsförbud.

Bedrägerierna fortsätter
I april försattes Marcelo Magnos alla tre bolag i konkurs. Trots det har företagare drabbats av förnyade krav från Hittaföretag. Dessutom har ”Hittaföretagen” dykt upp, som med ytterst aggressiva metoder försöker lura företag på liknande sätt. Om det finns någon koppling till Hittaföretag är oklart.