<![CDATA[]]>

Fakturaskojare misstänks för organiserad brottslighet

Redaktionen

Publicerades: 6 november, 2012

En misstänkt huvudman bakom bluffakturorna i Företagslansering AB ställs nu inför rätta. Samtidigt visar en utredning att omfattningen av brottet är mycket större än man trott – 50 miljoner i stället för 23. Allt pekar på organiserad brottslighet.

Tidigare har en kompanjon till den misstänkte fällts för bluffakturor. Efter domen fick åklagaren utökade resurser och fler instanser samarbetar under utredningen.

Polis och åklagare har samarbetat med banker, företagsorganisationer och även Skatteverket, vilket har gett resultat. Man misstänker nu att blufföretaget omsatte över 50 miljoner kronor genom att hota småföretag med indrivning om de inte betalade för tjänster de aldrig hade beställt.

Den första domen har överklagats till hovrätten, som väntas pröva fallet i mars. Den då dömde är en 25-årig man som fick ett år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Driva Egets expertbloggare Peter Forsman har varit starkt kritisk mot domen, som han anser är för mild. Så här skriver Peter Forsman på sin blogg:

”Han dömdes för 40 grova brott, det gör 13,6 dagar i fängelse per brott. Detta kommer att innebära mer elände för Sveriges småföretagare. Trots att brotten räknades som grova så blev straffet bara 1,5 års fängelse. Det här signalerar ju till de kriminella att detta är helt riskfritt.”

Läs mer här.

Men nu tar rättegången ny fart i och med att tingsrättens dom har överklagats av båda parter.