<![CDATA[]]>

Fängelse för mannen bakom Hittaföretagen

Anders Nyman

Publicerades: 7 april, 2014

Hovrätten över Skåne och Blekinge dömer den utpekade huvudmannen bakom Företagslansering Sverige AB, till fängelse i två och ett halvt år och näringsförbud i fem år.

– Att få framgång i sitt resonemang i hovrätten är en fantastisk känsla, säger åklagaren Tord Josefson till Driva Eget.

När den 38-årige dömde mannen förra året friades i tingsrätten överklagade Josefson domen, och yrkade också på att 38-åringen skulle dömas för utpressning.

Han fälls nu både för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, utpressning och försök till utpressning.

Enligt hovrättsdomen är det ställt utom rimligt tvivel att 38-åringen var den faktiske företrädaren för Företagslansering, som under namnet Hittaföretagen lurade tusentals företagare på mångmiljonbelopp genom att påstå att de var tidigare kunder.

38-åringen lånade ut pengar till aktiekapitalet, upprättade handlingar, rekryterade styrelseledamöter och anskaffade lokaler. Han betalade även ut löner, och har pekats ut som chef av anställda.

Stora summor pengar har också betalats ut till mannens två egna bolag. Dessutom har han skapat de säljmallar som använts under samtalen med de påstådda kunderna.

Domen är enligt Tord Josefson viktig, då gärningsmannen fälls trots försök att dölja sig bakom bulvaner. Josefson tror att avgörandet kommer ha stor principiell betydelse i framtiden.

LÄS OCKSÅ: Lurade till sig 23 miljoner – nu åtalas skojarna