<![CDATA[]]>

Guldrush efter toppdomäner lockar fakturaskojare

Camilla Björkman

Publicerades: 10 april, 2012

Tiden för att ansöka om nya, internationella toppdomäner går ut på torsdag och ansökningarna har strömmat in. Men Driva Egets bloggare Peter Forsman är kritisk: ”Öppnar upp för busar”.

I Sverige har det framförallt varit domännamn som slutat på .se som har dominerat på nätet. Internationellt är det .com, .net, .org, .biz och .info som är åtråvärda att knipa till sin sajt.

Men nu blir det ändring på det, när den amerikanska organisationen ICANN släpper en rad nya domännamn. Sista ansökningsdagen är torsdagen den 12 april. Trots att det kostar 1,2 miljoner kronor (185 000 dollar) bara att ansöka har det strömmat in anmälningar, rapporterar Dagens Industri idag.

Danny Aerts, vd för stiftelsen .SE som ansvarar för internets svenska toppdomän, uppskattar att de nya domännamnen kommer att omsätta flera miljarder kronor. Går allt enligt planerna kan de vara på plats att använda redan nästa år.

Men beslutet att släppa loss nya domännamn har fått kritik. Till exempel är EU:s bankmyndighet, EBA, rädd att toppdomäner som ”.bank” kan lura besökare som tror att det handlar om riktiga banker, rapporterar DI.

En av kritikerna är Driva Egets nya bloggare Peter Forsman, abuseansvarig och domänspecialist på .SE. Han menar att ICANN har gjort det möjligt för vem som helst med tillräckligt stor plånbok att ansöka om en egen toppdomän, vilket kan få olyckliga följder.

– Internet kommer att översköljas av nya toppdomäner som ingen har nytta av, konstaterar han.

Dessutom öppnar de nya toppdomänerna upp för skojare. Han tar exemplet .Stockholm som kan komma att bli en toppdomän då den ligger med i ansökningarna. Eftersom sajten är så nischad blir det lättare för fakturaskojarna att ringa runt till Stockholmsbor och blåsa dem på pengar.

– Det blir väldigt lukrativt för busar och bedragare. Redan nu, innan ens toppdomänerna har godkänts, har blufföretag börjat ringa runt, säger han.

ICANN offentliggör de första 500 ansökningarna om nya toppdomäner den 27 april.

Läs

HÄR Peter Forsmans nya blogg på Driva Eget, där han skriver om bedragare och bluffare på nätet.