<![CDATA[]]>

Han stoppar dina bluffakturor – mot faktura på 2 950

Anders Andersson

Publicerades: 6 november, 2009

Nu kan du få hjälp med att avslöja alla bluffakturor till ditt företag. Men då får du i stället en seriös faktura på 2 950 kr från förre Tele2-chefen Lars-Johan Jarnheimers nya företag Varningsinfo.

Han har startat företaget tillsammans med Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund, som hittills gratis försökt hjälpa företag som fått bluffakturor och lurats att teckna falska abonnemang på kataloger och oseriösa webbtjänster.

Svensk Handel får varje dag mellan 40 och 50 samtal från företagare som blivit lurade av bluffakturor.

– Så  behovet av en sådan här tjänst är enormt. Tyvärr kan vi inte hjälpa de som inte är medlemmar i Svensk Handel, säger Dick Malmlund.

Han vill nu att dessa ska vända sig till Varniongsinfo. Han beräknar att den här bluffbranschen omsätter en miljard per år. Och den växer för varje år, med nya varianter på blufförsök.
 

Nu har han slagit sig ihop med Jarnheimer med en affärsidé som går ut på att försöka få stopp på bluffakturorna och samtidigt tjäna pengar i företaget Varningsinfo. Han är fristående konsult på Svensk Handel, som han ska samarbeta med i sitt nya bolag.

För kompanjonen Jarnheimer är Varningsinfo det första projekt som är känt utåt sedan han 2008 slutade som vd för Tele 2 för att få mer tid till sin familj.

Varningsinfo har en databas där över 2 000 klagomål på företag registrerats på bara en månad. För att hamna i databasen krävs dock minst två klagomål. Men det räcker inte att konkurrenten ringer och baktalar ett företag. Varningsinfo kräver bevis på två bluffakturor innan bluffarna hamnar i databasen.

 •  Om du nu undrar över om en faktura är falsk eller äkta kan du sms:a bank- eller plusgironumret till Varningsinfo. Tillbaka kommer bland annat information om hur många som klagat på företaget och vilken typ av klagomål det handlar om. Det kostar 19 kr exklusive moms.
 • Vill du istället ha denna hjälp på telefon kostar det 19 kr per minut.
 • Men de stora pengarna tjänar Varningsinfo på att företag tecknar årsabonnemang för 2 950 kr. Då är det fri rådgivning och juridisk hjälp både på telefon och via mejl. För företag med mer än 100 anställda blir priset högre.
 • Det finns också möjlighet att teckna sig för en betalningsspärr som gäller alla de bank- och plusgironummer som används av de företag som lagts in i Varningsinfos register. Det kostar hela 14 950 kr per år.
   

På sin hemsida definerar Varningsifo en bluffaktura så här:

 • Faktura utan att ni haft kontakt med företaget.
 • Faktura utan att ni haft kontakt med företaget men produkt eller tjänst har levererats.
 • Faktura där ni haft kontakt med företaget men ingen produkt eller tjänst har levererats.
 • Faktura där priset inte överensstämmer med överenskommelse.
 • Faktura där andra villkor inte överensstämmer med överenskommelse.
 • Faktura där tjänsten inte fungerar enligt överenskommelse.
 • Faktura där jag anser mig vilseledd på annat sätt än ovan.
 • Erbjudande som utformats som en faktura.