Här är domarna som kan hjälpa dig att få rätt

Anders Nyman

Publicerades: 17 juni, 2011

För att fakturaskojarna ska kunna få betalt om du bestrider deras bluffaktura måste de stämma dig. Men oftast hotar de dig bara med domstol. Men om de stämmer dig så kan du vinna om du gör rätt. Här är  domarna som visar det.

Genom att studera domar där bluffbolag stämt och förlorat kan du se hur de och den lurade argumenterat för sin sak, och hur domstolen ser på bevisningen. Här är två sådana domar som kan hjälpa dig att få rätt:

1. Ja i telefon räckte inte
19 april 2010 förlorade annonsskojaren Newzglobe mål T 2912-09 i Katrineholms tingsrätt. Skojarföretaget hade som bevis mot företagaren en bandinspelning från ett telefonsamtal där kunden gått med på en order. Men fyra andra lurade styrkte vad företagaren hade fått höra i den del av samtalet som inte spelades in.

Vad som sas före bandinspelningen visade att företagaren vilseletts till att godkänna ett köp. Tingsrätten fann att företagaren lurats att tro att hon redan var bunden av ett avtal – en klassisk skojarmetod.

Hämta hem hela domen i pdf-format här.

2. Domänskojaren ljög
Ombytta roller blev det när domänskojaren IT Verket försökte kräva in pengar från en lurad företagare. Istället för att offret stämdes, stämde en engagerad jurist bolaget som försökte driva in pengarna, Naproxi KB. Skojaren kunde då inte backa ur.

30 mars 2010 avgjordes målet, FT 1700-09, i Uppsala tingsrätt. Rätten fann att vittnesmålen från andra drabbade och från domänexperter visade att det var sannolikt att skojaren ljugit i försäljningssamtalet.

Skojaren som ringde påstod att någon annan var ute efter företagarens internetadress och erbjöd sig att mot hög betalning skydda företagarens domänadress. Men i verkligheten fanns det ingen som var ute efter adressen.

Eftersom företagaren lurats in i avtalet fanns det grund för att häva det, ansåg tingsrätten.

Hämta hem domen i pdf-format här.

Men observera att skojarna nästan aldrig stämmer företagarna inför domstol. De försöker bara skrämma dig med stämningshotet.
När den lurade sedan kontaktar skojarföretaget och protesterar brukar skojaren komma med detta förslag:

 -Låt oss dela på fakturabeloppet så att du bara betalar hälften.

Driva Egets råd är att du ska säga nej till det. Men det gäller då att du har bestridit fakturan innan den gått till kronofogden.

  • Mer om dina rättigheter och möjligheter att försvara dig själv finns i det niosidiga temat i Driva Eget nr 3, 2011.
  • Stöd Driva Egets kampanj mot fakturaskojarna på Facebook-sidan på facebook.com/stoppafakturaskojarna.
  • Läs här Anders Anderssons blogginlägg om kampanjen.
  • Här är namnen  på  fakturaskojarna på varningslistan..
  • Driva Egets jakt på fakturaskojarnba fortsätter med nya artiklar här på nätet.