<![CDATA[]]>

”Här krävs skarpare vapen”

Camilla Björkman

Publicerades: 5 februari, 2013

Ändra lagen för att stoppa blufföretagen. Det kräver riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell (KD) i en motion till riksdagen. ”Vi kan avväpna bedragarna”, skriver han på sin blogg.

Nordell har lämnat en motion till riksdagen med förslag om en ändring i lagen så att de striktare reglerna för privatpersoner också ska gälla för företag.

”En faktura måste på så sätt vara välgrundad och ha slagits fast i domstol eller annan myndighet för att ett kreditupplysningsföretag ska få lämna ut uppgifter”, skriver han på sin blogg.

Många företagare betalar idag bluffakturor av rädsla att få en betalningsanmärkelse, även om de vet att fakturan är en bluff. Detta utnyttjar fakturaskojarna.

Även om myndigheter och kreditupplysningsföretag har vidtagit åtgärder för att undvika att man får en betalningsanmärkning om fakturan kommer från en fakturaskojare, är systemet långt i från vattentätt.

Nordell tycker dock inte att en ångervecka är rätt väg att gå, eftersom man inte kan ångra ett köp man aldrig har gjort.

”Nej, här krävs skarpare vapen. Vi kan avväpna bedragarna genom den lagändring som jag föreslår”, skriver han.

Leif Svensson, förbundsordförande för Småföretagarnas Riksförbund, håller med om att det behövs striktare regler. Förbundet har även ett förslag om att den säljande parten skickar ut en orderbekräftelse som kunden måste godkänna innan köpet går igenom.

Nu uppmuntrar han fler politiker att ställa sig bakom Nordells motion.