<![CDATA[]]>

Här spårar Anders Nyman dansk fakturaskojare i TV

Camilla Björkman

Publicerades: 23 december, 2011

Driva Egets expert på bluffakturor hjälpte i torsdagens Plus till att hitta mannen bakom blufföretaget Supershopping. Det ledde till att Åsa Avdic kunde söka upp honom i Danmark. Se klippen här.

Torsdagens avsnitt av tv-programmet Plus handlade om blufföretagen och om företaget Supershopping. Företaget, som säljer olika vitamin- och bantningspreparat på nätet, lurar privatpersoner att registrera sig och tvingar dem att betala abonnemang som löper i månader.

Med som expert var Anders Nyman, konsumentjournalist som skriver om fakturaskojarna i Driva Eget. Han driver även sajten Knyt.se (före detta Cint.se) där han rapporterar om blufföretagen.

– Jag har följt tre spår och allt pekar mot samma person, säger Anders Nyman i TV till programledaren Åsa Avdic.

Mannen heter Torben Dahlvad och är en dansk affärsman. Anders Nyman har grävt fram att Supershopping ägs av ett annat företag, som i sin tur ägs av ett företag där Dahlvad är direktör.

Dessutom är Supershoppings webbplats registrerat på ett annat företag där Torben varit direktör. Supershoppings bankgironummer går dessutom till honom.

– Känd bantningsbluffare som sålt piller till danskar sedan mitten av 90-talet. Han är din man, säger Anders Nyman.

Uppgifterna leder Åsa Avdic till Torben Dahlvads hem i Danmark, där hon konfronterar honom med uppgifter från de lurade kunderna.

Se hela klippet HÄR.

Anders Nyman visar även på Plus hur det går till när Supershopping och andra skojarbolag lurar folk att bli kunder, bland annat genom att delta i tävlingar och undersökningar på nätet. Se klippet HÄR.