Hittaföretagen – den värsta fakturaskojaren just nu

Anders Nyman

Publicerades: 28 juni, 2011

Skojaren Hittaföretagen – inte att förväxla med tidigare bluffen Hittaföretag – ringer upp och försöker få företagare att gå med på en avslutande period av ett abonnemang de aldrig tecknat. Lyssna här när en företagare blir uppringd av blufföretaget.

Hittaföretagen, eller Företagslansering Sverige AB som de egentligen heter, kontaktar företagare via telefon. De påstår att offret haft ett avtal som nu förlängts automatiskt. Kostnaden blir närmare 24 000 kronor – om man inte säger upp det. Det kostar då 4000-6000 kronor för en avslutande sexmånadersperiod.

Accepterandet av sexmånadersavtalet spelas in som bevis på beställningen. De som ifrågasatt att det finns något avtal till att börja med har fått veta att de måste kontakta ”Inspelningscentralen” för att mot en avgift på ett eller flera tusen kronor få ut beviset på beställningen.

Varningslistat
Företagslansering Sverige AB är registrerat 3 januari i år, domänen hittaforetagen.se 20 januari. Klagomålen började kort därefter dyka upp på nätet. Svensk Företagsförening varnade för dem i början av mars, men först 30 maj dök de upp på Svensk Handels varningslista.

Förutom hot på telefon verkar Hittaföretagen också skrivit fejkade inlägg från ”nöjda kunder” på sajter där företaget diskuterats. I kommentarerna på Svensk Handels varningslista finns också inlägg som ”jag fick höra min egen ljudupptagning och den är helt klart bindande”, och uppmaningar om att det är lika bra att ge upp och betala.

Låt dig inte skrämmas
Hittaföretagen använder flera bedrägliga metoder i sin försäljning. Att de skulle driva ett mål i tingsrätten mot den som vägrar betala – och vinna – får anses som ytterst osannolikt. Till exempel använder de dessa skojarmetoder:

  • Renommésnyltar på seriösa Hitta.se:s namn.
  • Påstår att det finns ett avtal när det inte gör det.
  • Ringer från dolt nummer.
  • Vägrar lämna ut bevis på beställningen.

Så kommer du undan dem
För det första: lägg på luren när de ringer. Har du lurats att teckna ett ”avslutande” avtal bör du bestrida fakturan och vägra betala. Gör det via mejl eller REK-brev för att få en ”tidsstämpel” på bestridandet, så är du skyddad mot en betalningsanmärkning om företaget skulle gå vidare till Kronofogden. Kan du visa att du bestridit innan, kan du kontakta fogden för att få uppgiften struken.

Lyssna på bedragarna
Svensk Företagsförening har publicerat en ljudfil där en företagare blir uppringd av Hittaföretagen. Kort efter att de lade upp den på sin hemsida utsattes den för en överbelastningsattack. På deras temporära sida Svenskforetagsforening.blogspot.com kan du läsa en utskrift av samtalet.

HÄR finns den också på Driva Egets webb.