<![CDATA[]]>

Konflikt bland fakturaskojare slutade med mord

Anders Nyman

Publicerades: 3 augusti, 2011

En svensk man har knivmördats i Thailand av två andra svenskar. Orsaken var att han bröt sig ur deras skojarbolag och anmälde den illegala verksamheten till thailändsk polis. Mannen förekommer även i anslutning till flera svenska bolag som anklagats för att skicka ut bluffakturor.

Enligt lokal media har de två svenska männen nu erkänt att de mördade mannen, men uppger att de inte velat mörda honom. Mannen ska tidigare ha arbetat på en av de misstänktas callcenter, som från Pattaya ska ha sysslat med telefonbedrägerier riktat mot Sverige och Norge.

I februari slog polisen slog till mot callcentret efter tips från den mördade mannen, uppger thailändsk media. Männen bakom åtalades för att ha arbetat utan arbetstillstånd, men inte för telefonbedrägeriet.

I Sverige förekommer den mördade mannen i anknytning till flera bluffbolag. 2009 gjorde ett av företagen ett utskick till tusentals företag, där de erbjöds att förlänga en ickeexisterande spärrtjänst mot telefonförsäljare. Företaget påstod sig ha köpt upp ett antal spärrlistor.

I januari 2010 skickade Roboss Finans KB ut en ”påminnelse” med hänvisning till samma produkter: Svensk Telemarketing Spärr, Svenskt TM Spärr, Expertisen och Nummerregistret.se.

I slutet av 2010 skickades falska fakturor från ”lokaldelen.se” ut, med en mycket finstilt text om att det bara var ett erbjudande. Företaget bakom den telefon och postbox som angavs var Box 829 i Kalmar KB, med den mördade mannen i styrelsen.

Så sent som i juni i år varnade Svensk Handel för Riksdelen JJ Solutions KB som skickade ut bluffakturor som såg ut att komma från den ”äkta” Riksdelen. Även där sitter den mördade mannen i styrelsen.

En till mannen närstående person finns också i styrelsen för Marknadskonsulterna Solna AB – som skickat ut ”fakturor” på ”Svensk tm-spärr/Nummerregistret”, och i Maelle AB som i mars i år skickade ut falska Lokaladelen-fakturor.

På bilden: De två svenskarna som nu har erkänt att de mördade den svenske mannen i en affärsuppgörelse.