Kreditföretagen till attack mot fakturaskojarna

Camilla Björkman

Publicerades: 19 oktober, 2011

Nu går Sveriges kreditupplysningsföretag till gemensam attack mot fakturaskojarna. Alla betalningskrav från blufföretagen som har gått vidare till Kronofogden sorteras bort i kreditföretagens register.

En stor oro hos småföretagare som råkar ut för blufföretag som skickar fakturor på tjänster de har lurat företagarna att säga ja till, är att den obetalda fakturan ska gå vidare till Kronofogden och registreras hos kreditupplysningsföretagen.

Nu går Sveriges kreditupplysningsföretag ihop och har gemensamt bestämt sig för att sortera bort de blufföretag som finns med på Svensk handels Varningslista, som listar företag som har fått in många klagomål gällande falska fakturor och oschyssta försäljningsmetoder.

Stora företag som UC, Soliditet och Syna har haft detta filter en tid tillbaka, och har tryckt på att de andra kreditupplysningsföretagen ska införa samma sak. Enligt Mikael Eklund (bilden), ansvarig för Indata på UC, kommer alla filter att träda i kraft från och med fjärde kvartalet 2011.

– Vi noterade att det kom in lagstiftningsförslag på att man borde skärpa lagen kring det vi betraktar som ett icke-problem, det vill säga att de här företagen kan få igenom betalningsanmärkningar hos oss. Då tyckte vi att det vore lämpligt att se till att alla kreditupplysningsföretag tillämpar samma princip som vi gör, säger han.

I praktiken betyder det att företag som begär ut information om ditt företag från kreditupplysningsföretagen, inte kan se att någon form av aktivitet orsakad av ett skojarbolag har skett hos dig.

– Det syns inte i våra upplysningar, genererar ingen bevakningshändelse och påverkar överhuvudtaget inte kreditupplysningen, säger Mikael Eklund.

Han poängterar att man som småföretagare aldrig ska vara rädd för att ta strid mot skojarna och vägra betala.

– Man har ingenting att frukta. Skojarna använder betalningsanmärkningar som hot, ett som aldrig kommer att realiseras.

De företag som har avtalat om att filtrera bort skojarna är:

  • UC AB
  • Syna AB
  • Soliditet
  • Business Check
  • Creditsafe
  • Dun & Bradstreet
  • Decidas Info ab
  • Intrum Justitia Sverige AB