<![CDATA[Foto: Anders Nyman]]>

Lag ska hjälpa mot bluffakturor

Anders Nyman

Publicerades: 19 maj, 2014

Regeringen vill göra lag av förslaget att straffbelägga utskick av bluffakturor. Det framkom vid ett seminarium på torsdagen.

Beatrice Ask avslöjade vid ett seminarium om bluffakturor att regeringen planerar att gå vidare med förslaget om den nya straffbestämmelsen ”grovt fakturabedrägeri”. Regeringens ambition är att lämna ett förslag till riksdagen i början av nästa mandatperiod, skriver Justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

– För att framgångsrikt bekämpa och lagföra fakturabedrägerier krävs nya och effektiva verktyg för rättsväsendet. Där kan ett nytt brott som riktar sig mot systematiska fakturabedrägerier göra skillnad, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Att skicka bluffakturor faller visserligen redan under brottet bedrägeri. Den nya straffbestämmelsen ”grovt fakturabedrägeri” gör dock att själva utskicket blir straffbart. Företagare behöver varken få eller luras av de falska fakturorna. Dessutom innebär det att polisen får lättare att utreda massutskicken. Förslaget gäller dock inte avtal som företagare vilseletts att ingå.

Mer om seminariet där bland annat Företagarna, Svensk Handel, Skatteverket och Kronofogden kan du läsa i kommande nummer av Driva Eget.