<![CDATA[]]>

”Massor av bluff-fakturor förfaller i månadsskiftet”

Gustaf Brickman

Publicerades: 28 augusti, 2012

I augusti har polisen intensifierat jakten på faktura-bedragarna som ger sig på landets småföretagare. Operation Draupner ska fokusera på bedrägerier i allmänhet – och bluffakturor i synnerhet. Samtidigt varnar polisen för en stor mängd bluff-fakturor med förfallodatum nu i månadsskiftet.

Polisens jakt på faktura-skojarna är en del av ett ännu mycket större problem kring gängvåld och mord, till stor del koncentrerat till Malmöregionen.  Med operation Draupner vill man komma åt  en av de främsta inkomstkällorna för Skåneregionens kriminella gäng: bedrägerier i allmänhet – och bluffakturor i synnerhet.

– Vi har till exempel ett sådant ärende som berör 6 000 målsägande. Det räcker med att 25 procent betalar för att det ska generera väldigt mycket pengar. Vi tror att den här marknaden spelar in på gängbråken. Morden och skottlossningarna är ju bara ett symptom på någonting annat, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Malmö.

Samtidigt finns det starka indikationer på att många företag runt om i landet har fått bluffakturor som förfaller till betalning nu i månadsskiftet. Flera av bolagen som ligger bakom bedrägerierna har sitt säte i Malmö, men anmälningar sker runt om i landet.

– Vi befarar att en hel del kommer att betala bluffakturor som vi vet är utskickade till ett stort antal företagare inför det kommande månadsskiftet. En extra vaksamhet föreslås nu efter semesteruppehållet. Vi hoppas verkligen att var och en som fått en faktura för något de inte anser att de ingått något avtal om, bestrider betalningsansvar och gör en polisanmälan, säger Stefan Larsson, bedrägeriutredare i Malmö, på Polisens webbplats.

En enkel sökning på Internet kan ofta ge bra besked om det är ett seriöst företag bakom en faktura. Håll också koll på Svensk Handels varningslista över bluff-företag. Den hittar du här.