<![CDATA[]]>

Ministern manar till kamp mot fakturaskojarna

Anders Nyman

Publicerades: 17 april, 2012

Äntligen engagerar sig justitieminister Beatrice Ask i kampen mot fakturaskojarna som Driva Eget drivit i över ett år:

Hon uppmanar nu småföretagarna att protestera och polisen att samarbeta. I morgon onsdag åker hon till en rättegång mot en skojare för att tala med åklagaren.

När organisationen Företagarna mötte Beatrice Ask i ett samtal om bluffakturor på måndagskvällen var justitieministern tydlig med att fler måste våga ta striden mot fakturaskojarna för att sätta stopp för dem.:

– Bestrid fakturan. Skicka tillbaka den och polisanmäl. Anmäl bolaget till Svensk Handels varningslista, sa hon.

För första gången deltog en tidigare rätt osynlig justitieminister Beatrice Ask i ett öppet möte om problemet med bluffakturor. Företagarna arrangerade träffen, som lockade ett 30-tal företagare på måndagskvällen. Där erkände Beatrice Ask att även hennes mamma, som är damfrisör, fått bekymmersamma samtal.

– De ringer och försöker luras stup i kvarten. Det är otroligt obehagligt för företagare, man vill ju inte hamna i klistret utan göra rätt för sig, berättade Ask.

Att bluffakturorna kostar energi, tid och pengar var hon överens med Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist om. Men där Företagarna vill se att ångerrätt åtminstone utreds kom inga sådana förslag från justitieministern.

– Vi har ett bra civilrättsligt system idag – däremot behöver kunskapen om reglerna förbättras, sade justitieministern. På Regeringskansliet pågår just nu ett arbete med att sammanställa information med vägledning och stöd till de som drabbas av bluffakturor.

På onsdag åker Beatrice Ask till Helsingborg för att träffa åklagare Tord Josefsson i den pågående rättegången mot förra årets största fakturaskojare, Företagslansering Sverige AB.

– Genom att resonera med erfarna åklagare kan man se vad man lagstiftningsvägen möjligen kan göra, säger Ask, och lovar en utredning som ska titta på straffen vad gäller bluffakturor och bedrägerier.

Det finns dessutom en bristande samordning mellan polis och åklagare, erkänner ministern. Där ska polisen snart presentera förslag på åtgärder. En sak man funderar på är en nationell samordning mot bluffakturor.

Ännu ett problem är okunniga domare i de fall blufföretaget vågar ta striden till tingsrätten. Olika domare kan döma på helt olika sätt utifrån samma information. Driva Eget frågar Beatrice Ask om det finns möjlighet att utbilda domarna om bluffakturor.

– Det vore enkelt att säga att vi ska göra en specialutbildning åt domarna, men så enkelt är det inte. Men här har vi ett problem, och det är därför viktigt att öka kunskapsnivån om den här typen av kriminalitet. Och den vägen se till att vi får bättre praxis.

Justitieminister Beatrice Ask uppmanar till slut alla företagare att ta sitt ansvar.

– Vi måste göra det mindre lönsamt för blufföretagen att verka. Det kräver att fler anmäler falska fakturor, och att fler vågar och orkar ta upp kampen mot fakturabedragarna. Ni kommer alltid ha rätten på er sida om ni faktiskt inte har köpt eller beställt en vara. Det är knöligt, det kommer ta tid och det är besvärligt, men varje gång någon betalar ger det näring åt den här kriminaliteten, sade hon.