<![CDATA[]]>

Misstänkt fakturaskojare friad i tingsrätten

Redaktionen

Publicerades: 16 januari, 2013

En man som misstänkts ha lurats över tjugo småföretagare på nästan 150 000 kronor blev friad i Helsingborgs tingsrätt idag. Bevisen ansågs inte tillräcklig.

Den 37-årige man som är en av dem som står bakom blufföretaget Företagslansering Sverige AB stod åtalad i Helsingsborgs tingsrätt för grovt bedrägeri i 21 fall. Dessutom innehöll åtalet 19 fall av grova bedrägeriförsök.

Nu går han fri. Tingsrätten slår fast att många av målsägarna visserligen har råkat ut för bedrägerier eller försök till bedrägerier, men åtalet ogillas ändå då man anser att bevisen inte håller.

– Tingsrätten har till skillnad från åklagaren inte ansett att bevisningen varit tillräckligt stark för att slå fast att den tilltalade haft en sådan ställning i bolaget eller på annat sätt haft ett sådant inflytande över verksamheten att han kan hållas straffrättsligt ansvarig för brotten, skriver rätten i sin sammanfattning.

Företagslansering Sverige AB blåste småföretagare genom att skicka falska fakturor och krav från Kronofogden gällande marknadsföring på nätet.

Fakturaskojarens kompanjon dömdes i våras till ett och ett halvt års fängelse för att ha bluffat småföretagare i företaget, som totalt har runt 450 anmälningar mot sig.