<![CDATA[]]>

Nu jagar de fakturaskojarna

Camilla Björkman

Publicerades: 27 augusti, 2010

Efter att tusentals småföretagare och privatpersoner drabbats av fakturaskojare skärper Skatteverket äntligen kontrollen. De ska nu avregistrera skojarnas företag och samla bevismaterial så att åtal kan väckas.

Mer än en miljard kronor – så mycket omsätter fakturaskojarna sammanlagt om året. Småföretagare tillhör en av de grupper som är mest drabbade. Skojarna ringer helt fräckt upp dem och erbjuder falska tjänster, eller låtsas vara ett känt företag. De kan också låtsas ringa för att uppdatera register när de i själva verket bara är ute efter dina uppgifter för att skicka en saftig faktura.

Därför tar nu Skatteverket i med hårdhandskarna. Genom ökade kontroller ska de kunna avregistrera fakturaskojarnas företag. Dessutom samlar de bevis för att kunna väcka åtal i flera ärenden.

–  Den insats mot fakturaskojarna vi nu har startat är en ganska enkel åtgärd där vi kan mota Olle i grind, säger Johan Södersten på Skatteverket, till DN.

Ett sätt att göra detta är att skärpa momskontrollen, då många fakturaskojare fifflar med att redovisa momsen.

De värsta skojarföretagen just nu, enligt Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund, är Nummerupplysningen.se. Överlag är just söksajter en vanlig tjänst att lura företagare med, genom att locka med många visningar och stor exponering.

–  Avier och brev från Nummerupplysningen.se, liksom Kontorgrossisten AB, är något som man ska se upp med, säger Dick Malmlund.

Här kan du se de senast inkomna blufföretagen till Svensk Handel.

Har du råkat ut för en bluffaktura? Få stöd och råd från andra företagare i Driva Egets forum.

Här kommer du till Driva Egets samlingssida om bluffakturor.