<![CDATA[]]>

Nummerupplysningen vågade inte låta hovrätten pröva mål

Anders Nyman

Publicerades: 22 november, 2013

Varningslistade Nummerupplysningen.se förlorade i tingsrätten, överklagade till hovrätten – men har nu dragit tillbaka överklagandet. Därmed står tingsrättens dom, som fann uppdateringsblanketten vilseledande, fast.

Det var den 4 oktober som Södertörns tingsrätt friade en företagare som stämts av Nummerupplysningen från betalningsansvar. Uppdateringsblanketten var medvetet vilseledande utformad och avtalet ska inte gälla till följd av ”svikligt förledande”, resonerade rätten.

Nummerupplysningens Henrik Johnsson sa till Driva Eget att man var säkra på att utskicket var lagligt och att domen skulle överklagas till hovrätten, vilket också skedde. Men när Svea hovrätt bad Nummerupplysningens representant att inkomma med grunder för företagets överklagade valde man istället att återkalla överklagandet.

Driva Eget har förgäves sökt Nummerupplysningen för en kommentar.

Den stämda företagaren företräddes av Företagarnas jurister, och i rättegången vittnade bland annat Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.

– Det är uppenbart är att Nummerupplysningen inte vågar få saken prövad i högre instans, säger Företagarnas chefsjurist Lars Nordfors.
En dom i hovrätten är till skillnad från tingsrättsdomar prejudicerande.

Driva Eget har tidigare avslöjat att Nummerupplysningen i hotfulla mejl farit med osanning om hur många företagare man stämt och vunnit mot.

Sanningen är att endast nio företagare stämts i tingsrätten sedan januari 2012. De flesta stämningar har slutat med förlikning, där företagaren sluppit undan med att betala mindre än ursprungskravet. I tre fall har företagaren vunnit, medan Nummerupplysningen.se bara fått rätten på sin sida en enda gång.

Ludvig Isacsson på bluffakturebekämparen Förenade Bolag är inte överraskad över att Nummerupplysningen kastat in handduken:

– I ärenden av den här typen är det av absolut vikt att inte ge vika för påtryckningar och det är särskilt tydligt i Nummerupplysningens fall. Vår största möjlighet att påverka är genom att tillsammans säga nej, att säga ifrån och stötta varandra. Det har Företagarna och Svensk Handel gjort exemplariskt i det här fallet.

Läs Svea hovrätts beslut i pdf-form här och Nummerupplysningens återkallande här.

LÄS MER: