<![CDATA[]]>

Ny förlust för Nummerupplysningen.se

Anders Nyman

Publicerades: 16 oktober, 2013

Estländska Nummerupplysningen OU har återigen förlorat ett mål i tingsrätten. De krävde 11 870 kronor, men får istället själva betala 1 552 kronor.

Nätkatalogen Nummerupplysningen.se skickar varje år ut hundratusentals uppdateringsblanketter i hopp om att mottagarna ska missa det finstilta. De som ändrar sina uppgifter och skriver under krävs på 5 895 kronor per år i två år.

Tidigare i år dömde Stockholms tingsrätt till Nummerupplysningen.se:s nackdel i konkursmålet K2416-12. Rätten fann att talongen var vilseledande, bland annat eftersom den gav intrycket att mottagaren redan var befintlig kund. I juli gick Nummerupplysningen.se:s tidigare juridiska ombud med på att betala 12 500 kronor till en lurad företagare, som felaktigt skickats till Kronofogden trots att kravet var bestridet.

Nu har Nummerupplysningen.se återigen förlorat ett mål. Denna gång mot en företagare med enskild firma, som fick stöd av både Företagarna och Svensk Handel i rätten. Södertörns tingsrätt skriver i domen i målet FT6154-13 från 4 oktober att det visserligen ingåtts ett avtal, men att det inte ska gälla till följd av ”svikligt förledande”:

”Talongen har […] till sin utformning varit vilseledande eftersom den indicerar och ger undertecknaren föreställningen att det endast rör sig om en korrigering av uppgifter när så inte är fallet. Uppgiften om att ’Nummerupplysningen.se står för portot’ förstärker eller vidmakthåller undertecknarens villfarelse”, skriver tingsrätten bland annat i domen.

Till Driva Eget säger Henrik Johnsson på Nummerupplysningen.se att domen ska överklagas. Samtidigt erkänner han att Nummerupplysningen hittills bara vunnit ett tingsrättsmål, men förlorat tre. Av totalt knappt tio stämningar de senaste två åren har de flesta slutat med förlikning. Det innebär att en stor majoritet av de företagare som bestridit kravet efter att ha lurats skriva under talongen också sluppit undan att betala.

Här kan du ladda ner hela domen.

LÄS OCKSÅ: