<![CDATA[]]>

Ny guide ska stoppa domänskojarna

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 24 januari, 2014

Stiftelsen för internetinfrastruktur, .SE, släppte igår en guide som ska hjälpa företagare mot så kallade domänskojare. Guiden är skriven av Driva Egets Anders Nyman.

En domänskojare är ett blufföretag som försöker lura företag eller privatpersoner på så kallade domännamn, internetadressen du anger för att till exempel komma till Driva Egets webbplats.

De tre vanligaste typerna av bluffar är:

  1. Skojare som ringer upp eller mejlar och påstår att någon annan är ute efter att registrera företagarens namn eller varumärke under olika toppdomäner som .com, .asia eller .eu. Den uppringde företagaren kan få köpa domänerna istället, men måste besluta sig på stående fot. Kostnaden för domänerna – som företagaren i regel inte har någon nytta av – blir mångdubbelt högre än om denne registrerat dem själv.
     
  2. Bluffare som försöker få offren att betala förnyelseavgiften för sina domäner till fel part.
     
  3. Bedragare som bevakar nya företags namn hos Bolagsverket, registrerar domänadresser och sedan försöker sälja dem dyrt till företagen. Förekommer även med varumärken hos PRV.

Ett av de senast tillagda företagen på Svensk Handels varningslista är en domänskojare. IEL AB eller BRIDGEPROD.COM använder metoden att ringa upp och försöka lura på företagare onödiga domännamn.

Guiden, som har titeln Stoppa domänskojarna, förklarar på ett grundläggande och lättbegripligt sätt vad ett domännamn är, hur du väljer ut och registrerar ett eget, och vilka metoder bedragare och oseriösa företag tar till för att tjäna pengar på dig.

Du får också veta vilka rättigheter du har om du luras att ingå ofördelaktiga avtal.

Domänskojarguiden kan kostnadsfritt läsas eller laddas ner som pdf HÄR.
 

FRÅGA ANDERS! Anders Nyman svarar på frågor från er läsare. Läs tidigare frågor eller ställ egna HÄR.