<![CDATA[]]>

Nygammal teknik används av fakturaskojarna

Anders Nyman

Publicerades: 5 februari, 2013

Fakturaskojarnas fräcka metod är närmast identisk med den som användes av annonsskojare på 1990-talet – men då med hjälp av faxen. ”De är vanligare nu än någonsin och det är lätt att missa att det kostar”, varnar Ludvig Isacsson på Förenade Bolag.

Bara i år har Förenade Bolag, ett av Sveriges största nätverk av företag som arbetar mot bluffakturor, lagt till fyra företag på sin varningslista som alla använder samma metod.

Metoden går ut på att du först kontaktas via telefon om en kommande annonspublicering som snart går i tryck. När du protesterar eller undrar vad det rör sig om får du ett mejl med en blankett. Vill du inte vara med måste du godkänna och returnera denna så fort som möjligt, enligt säljaren. I själva verket är uppsägningen en orderbekräftelse.

Även om e-post nu ersatt fax som den huvudsakliga leveransmetoden är bedrägerimetoden identisk med den som användes av annonsskojare på 1990-talet. Det handlar i regel om påstådda tryckta tidningar eller kataloger, inte nätpublicering.

Nu liksom då förekommer att bedragaren ”lånat” en äkta annons ditt företag tidigare haft i exempelvis en lokaltidning, och lagt in i offertunderlaget. Pris per annons och antalet annonser är skrivet på ett otydligt, vilseledande sätt, liksom var annonsen egentligen ska publiceras.

Två huvudknep används för att få dig att ge ditt skriftliga godkännande:

  1. Först påstår säljaren som ringer att ditt företag är en tidigare kund.
  2. Sedan är det bråttom att godkänna och returnera handlingen om du vill slippa betala för den kommande annonseringen – eller om du luras att tro att det faktiskt är en publikation du vill annonsera i. Du ska godkänna genom att bara svara på mejlet – eller så är instruktionerna mer detaljerade, med exempelvis underskrift och retur via fax.

Att lura dig att teckna ett avtal, genom att påstå att du är tidigare kund eller lura dig att avtalet är en uppsägning, är grund nog att ogiltigförklara avtalet, enligt avtalslagen. Om du har lurats att tacka ja ska du bestrida – inte betala.

Företagen på Förenade Bolags varningslista är:
Scandinavian News* (UPS Media), tillagd 2013-02-05
Globalfakta (Consecta personal AB), tillagd 2013-02-04
Företagsfakta (Nobbisa marketing AB), tillagd 2013-01-31
Företagsguiden (Netgroup Media AB), tillagd 2013-01-22
Scandinavian Companies* (UPS Media), tillagd 2012-10-17
Eurotraders.eu* (Eurotraders), tillagd 2010-01-14

* = använder exakt samma formulär.