Nytt blufföretag försöker lura dig

Anders Nyman

Publicerades: 7 juli, 2011

Riksdelen är en av de senaste i raden av sommarskurkar som försöker lura småföretagare. En av de många som fått deras falska fakturor är akteianalytiker Björn Wilke, som nu varnar andra företagare.

De senaste dagarna har ett stort antal företag fått vad som ser ut som en faktura från katalogtjänsten Riksdelen. Men det är ett falskt ”erbjudande” och har kopplingar till tidigare bluffutskick i andra namn.
 

Det står att det är en påminnelse om ”grunduppgift på Riksdelen Online och katalog A-Ö 2011” som kostar 3 190 kr plus moms. Småföretagarna vilseleds och kan tro att det gäller det riktiga katalogföretaget Riksdelen. Avsändaren är ”Riksdelen JJ Solutions KB”, och betalningsmottagare är den enskilda firman Företagsservice i Skåne.

Med millimeterhöga bokstäver framgår att det är ett erbjudande – och därmed inte bedrägeri enligt brottsbalken. Samtidigt förekommer ordet ”fordran” mitt på utskicket, vilket kan betyda att skojarna denna gång trampat över gränsen.

Företags- och kontaktuppgifter på fakturan avslöjar kopplingar till andra bluffakturor, nu senast ”Lokaladelen”, en falsk variant av Lokaldelen. Under 2010 och 2009 bluffakturor kring telespärrtjänster (Roboss Finans och Schantz Gruppen). Gemensamt för de inblandade personerna är många betalningsanmärkningar och stora skulder hos Kronofogden.

En av de som fick utskicket från ”Riksdelen” – i tre exemplar – är den välkände aktieanalytikern Björn Wilke. Han upptäckte det finstilta av en tillfällighet och vill nu varna andra företagare för att gå på bluffen:
– Med tanke på att de spenderat 18 kronor på porto bara till mig måste JJ Solutions kalkyl bygga på att många av landets småföretagare både är synsvaga och rädda för betalningspåminnelser, säger han till Driva Eget.

Har du fått ”fakturan” från JJ Solution behöver du bara riva den. Polisen vill i regel inte att fakturaliknande utskick polisanmäls. Men eftersom utskicket använder ordet ”fordran” kan det finns fog för att anmäla det i det här fallet.

Peter Forsman, abuseansvarig på .se och bloggare om företagsbluffar, menar att skojarna kan få svårt att komma undan det misstaget:
– Men det beror väl på hur pass många som anmäler och om det finns en åklagare som är villig att driva detta – vilket inte är så säkert alls.

Hur har du drabbats. Skriv och kommentera på www.driva-eget.se/forum och på www.facebook.com/stoppafakturaskojarna.

Läs Anders blogg om skojarna här.