Ökända Hittaföretagen får domäner stängda

Anders Nyman

Publicerades: 29 augusti, 2011

Skojarföretaget bakom Hittaföretagen och Inspelningscentralen har fått sina svenska webadresser stängda av stiftelsen som ansvarar för den svenska toppdomänen .se. Men verksamheten fortsätter under hittaforetagen.com och allaforetagen.com.

Sedan förra veckan går den aggressiva telefonskojaren Hittaföretagens adress www.hittaforetagen.se inte längre att nå. Domänen inspelningscentralen.se dit offren hänvisas för ”bevis” på ingånget avtal ligger också nere, liksom kopian allaforetagen.se.

Gemensamt för adresserna är att de registrerats av den avregistrerade ideella föreningen Svarta Pärlor, med boxadress i Malmö. Vem som ligger bakom den går inte att få fram, vilket fått .SE Registry, som är ansvarig för de svenska domännamnen, att reagera. Peter Forsman, abuseansvarig, svarar Driva Eget:

– Jag kan bekräfta att .SE Registry den 18/8 deaktiverade ett 60-tal domännamn, för att registrant som trots upprepad begäran ej uppdaterat registrantdata med valida uppgifter. Domänerna kommer fortsatt att vara deaktiverade fram till att vidimerade uppgifter inkommit till .SE.

Företaget bakom Hittaföretagen, Företagslansering Sverige AB, har raskt bytt till domäner som slutar på .com, som Hittaforetagen.com. Den första fakturan med den nya adressen kom i veckan, rapporterar Svensk Företagsförening.

Företagslansering Sverige AB har också börjat skicka ut falska betalningsförelägganden. Istället för att sända in ansökan till kronofogden, vilket kostar pengar, har lurade företagare som vägrat betala fått den ifyllda ansökan. Det hela är ren skrämseltaktik.

Den som följer Driva Egets råd om hur man bestrider en bluffaktura behöver aldrig vara rädd för betalningsanmärkningar, även om en skojare skulle vända sig till kronofogden.