<![CDATA[]]>

Riv eller bestrid för att slå mot skurkarna

Anders Nyman

Publicerades: 20 juni, 2011

Det finns två bra sätt att slå tillbaka mot fakturaskojarna – riv allt som inte är verkliga fakturor och bestrid fakturor som skickats ut efter bluffsamtal i telefon.

Det finns två huvudgrupper av fakturaskojare:

  1. De som skickar något som ser ut som fakturor utan att först kontakta dig, exempelvis från blufföretaget nummerupplysningen.
  2. De som skickar faktura efter det att de ringt dig och anser att du sagt ja på telefon.

Skojarna i den första gruppen behöver du inte ödsla tid på. Det är bara att kasta eller riva sönder deras erbjudande, som på bilden här intill. Då kan inget mer hända du behöver inte kontakta dem och bestrida. På dessa brukar det finstilt stå att det är ett ”erbjudande”

Om du har fått en riktig faktura efter att ha sagt ja i telefon till något du egentligen inte vill ha blir det lite värre. Men om du gör så här klarar du dig då också:

  • Skriv ”bestrides tvärs över hela fakturan”.
  • När du sedan skickar tillbaka den måste du kunna bevisa att detta skett innan ditt krav gått vidare till kronofogden. Det kan du göra genom att antingen skicka tillbaka i rekommenderat brev eller scanna den bestridda fakturan och mejla tillbaka den och därmed få en mejlkopia med tidsangivelse. Har du ingen scanner så skriv ett mejl om att du bestrider och ange fakturanummer och andra uppgifter på fakturan.

Har du bestridit fakturan får den varken gå vidare till inkasso eller kronofogden. En tvistig fordran ska istället avgöras i tingsrätten.

En ansökan om betalningsföreläggande registreras dock hos kronofogden så fort den skickas in, oavsett om den är korrekt eller inte. Noteringen blir sedan synlig som en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsbolagen. Det är dock inte den katastrof skojarna vill få det att verka.

Får du ett krav från kronofogden, svara och förklara att du bestrider fordran. Då kan kronofogden inte fastställa något betalningsansvar.

Därefter ska du kontakta kronofogdens team för rättelser i Visby (Kronofogdemyndigheten Rättelser, Box 1074, 621 21 VISBY) och begära att noteringen, som ligger till grund för kreditupplysningsbolagens anmärkningar, tas bort. Du måste då bevisa att du bestridit innan blufföretaget gick till kronofogden.

Sveriges största upplysningsbolag, UC, filtrerar dessutom automatiskt bort betalningsanmärkningar från företag med på Svensk Handels varningslista.

När skojarföretaget kontaktar dig och hotar med kronofogden kan du alltså vara lugn – om du följt anvisningarna ovan.

Också skojarföretagens hot om att stämma dig inför domstol eller deras prat om att du i telefon ingått bindande avtal är falska hot. Läs mer om det i det niosidiga temat i nya Driva Eget.

Berätta om hur du drabbats av skojarna och hur du tycker de ska stoppas. Gör det på i vårt forum på www.driva-eget.se/forum eller på vår Facebook-sida Stoppa fakturaskojarna på www.facebook.com/stoppafakturaskojarna.

Varje dag hela veckan kommer här på sajten nya artiklar om fakturaskojarna.