<![CDATA[]]>

Så enkelt kapas ditt företag

Camilla Björkman

Publicerades: 16 februari, 2011

Det krävs bara några blanketter och en förfalskad namnteckning för att ditt företag ska bli kapat och tömt på alla pengar. Småföretagaren Tommy Nilsson i Gällivare är en av dem som blivit avsatt från sitt eget företag. Nu kräver Svensk Handel att reglerna ändras.

Vem som helst kan begära ut dina papper från Bolagsverket, förfalska din namnteckning på fullmakten och få de nya ägarna registrerade. Det tar bara 1-2 dagars tid och sedan kan kaparen enkelt tömma företaget på pengar och beställa varor för miljontals kronor.

Småföretagaren Tommy Nilsson i Gällivare (på bilden) är bittert medveten om att det fungerar. När han gick in och ändrade på sitt företags hemsida stod det att han fått sparken.

Snabbt kontaktade han Bolagsverket och begärde ut alla papper. Då såg han att kaparna hade avsatt honom från styrelsen, tagit hans aktier och förfalskat hans namnunderskrift på en fullmakt.

– Med de här pappren kan man tömma ett företag, säger Tommy Nilsson till SVT:s Rapport.

Som tur är hann han stoppa kapningen, som hade varit en katastrof för honom och hans 30 anställda. Men han hade redan hunnit få bluffakturor på hundratusentals kronor. Vem som kapat bolaget vet han fortfarande inte.

– Den som är bolagsägare borde åtminstone få sätta sin namnteckning om man ska bli av med sitt bolag, säger han.

Nu kräver branschorganisationen Svensk Handel att reglerna ändras.

– Vi efterlyser ett modernare system för att registrera förändringar kring bolaget, säger Magnus Kroon, tillförordnad säkerhetschef på Svensk Handel, till TT.

Bolagsverket har flera gratistjänster som hjälper dig att bevaka om det sker ändringar i ditt företag. Till exempel kan du registrera dig på tjänsten Minameddelanden.se för att snabbt få besked via e-post och sms när Bolagsverket tagit emot ändringar som gäller ditt företag. Du får även ett meddelande när vi tagit emot och godkänt årsredovisningen eller delårsrapporten för ditt aktiebolag. Läs mer om alla säkerhetsåtgärder här.