<![CDATA[Se upp för falsk adressändring.]]>

Se upp för ny adressändringstjänst

Anders Nyman

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 28 oktober, 2014

Ska du flytta och behöver anmäla ny adress? Se upp för sidan adressavisering.se – det är INTE tjänsten du brukar använda.

800 000 svenska hushåll flyttar varje år enligt statistik från Svensk Adressändring AB, bolaget som ägs av Posten och Bring och sköter om adressändringar i Sverige. Nu försöker en ny aktör få en del av kakan och rida på rädslan för ID-kapningar.

Söker du på ordet adressändring på Google får du ovanför sökresultatet upp en annons för sajten adressavisering.se. Annonsen har rubriken ”Adressändring: Nyanmälan – Här anmäler du din nya adress‎”, och den som klickar sig vidare kan läsa att ”Adressavisering har som uppdrag att verkställa och bevaka ändringar i folkbokföringen”.

Sidan har inget med Svensk Adressändring eller svenska myndigheter att göra, även om de öppnar för feltolkningar när de i sidfoten skriver ”Vi har bytt namn till Adressavisering, en modernisering för adressändringar”.

Det Adressavisering erbjuder är dels en gratis flyttanmälan, vilket rent konkret innebär att du får en blankett du ska fylla i och skicka till Skatteverket. Men du uppmanas också beställa ”Säker adressavisering”, en tjänst som kostar 588 kr/år och ska bevaka ändringar om dig i myndigheternas register och meddela dig via e-post. På så sätt upptäcker du snabbt om någon ändrar din adress i ID-kapningssyfte, menar företaget.

Det finns anledning att varna för att lämna över dina uppgifter till Adressavisering. Dels anmäler du dig via en okrypterad sida, vilket gör att uppgifterna kan snappas upp på vägen. Företaget saknar också gatuadress och telefonnummer, och bytte nyligen namn. Under det tidigare namnet uppgav de sig förmedla bidragsjobb.

Domänen adressavisering.se är dessutom registrerad av en privatperson som förekommer 14 gånger i polisens belastningsregister, bland annat för försök till grovt bedrägeri och förberedelse till grov stöld.

Anders Olofsson, kommissarie vid polisens nationella bedrägericenter, känner till företeelsen. Han säger till Driva Eget att två personer har polisanmält företaget på grund av att de fått fakturor trots att de inte har beställt betaltjänsten.

– Det har börjat komma in polisanmälningar mot företag som erbjuder id-skydd vid adressändringar, säger han. Bland annat utlovar de att man omedelbart ska meddela kunden om en adressändring sker, trots att de själva bara får uppdateringar var 14:e dag från Skatteverket.

– Man ska  tänka sig för ordentligt innan man lämnar personliga uppgifter till företag man inte känner väl, säger Anders Olofsson. Om företaget  är allmänt oseriöst eller har dålig datasäkerhet kan personuppgifterna hamna i fel händer och vålla skada. I värsta fall kanske till och med leda till att man blir id-kapad.