<![CDATA[]]>

Se upp för dessa tio nya blufföretag

Camilla Björkman

Publicerades: 14 april, 2010

Sju av tio företagare har mottagit en bluffaktura sedan årsskiftet. Nu varnar Svensk Handel för tio nya blufföretag som lurar småföretagare på pengar. Se hela listan här.

Anmälningarna från företag som utsatts för bluffakturor fortsätter att öka. Bara sedan årsskiftet har sju av tio företagare mottagit en bluffaktura, visar en undersökning från Visma. Och under 2009 anmäldes 13 667 fakturabedrägerier, jämfört med 9 976 året innan. Sedan 2007 har antalet anmälda bluffakturor mer än fyrdubblats, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

– De här företagen gör vad som helst, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Han håller i Svensk Handels varningslista, en lista över företag som det kommer in extra många klagomål mot från företagare som känner sig lurade.
– Jag började med varningslistan för åtta år sedan. Då hade vi i månaden lika många klagomål från folk som känner sig lurade, som vi har per dag idag. Det är mellan 100-150 stycken varje dag.

Nu har det kommit in tio nya företag som försöker lura småföretagare att köpa blufftjänster, till exempel att vara med på en katalogsajt eller att få hjälp med att skydda sig mot andra företag. Skojarna som du bör akta dig för är:

  1. Svensk TMSpärr
  2. Princita
  3. Ensidia KB
  4. Nej Tack
  5. RiksTele
  6. Hittadirekt.se
  7. Företagsspärren
  8. Euro Business Guide
  9. Branschregistret
  10. Alltombolag.com

Se hela varningslistan här.