<![CDATA[Domänverkets webbplats.]]>

Se upp för Domänverket

Anders Nyman

Publicerades: 2 juni, 2016

Det låter som en myndighet – men är bara en i raden av domänskojare som försöker lura dig att betala dyrt för onödiga domännamn.

I mer än tio år har de hållit på, skojarna som ringer dig och hävdar att en av deras kunder försöker registrera ett domännamn som är snarlikt ditt eget företagsnamn eller varumärke. Nappar du får du betala runt 2 000 kronor för ett eller i regel flera domännamn, som du har liten eller ingen nytta av.

Men tvärtemot vad domänskojarna hävdar finns det ingen skyldighet att kontrollera om ett domännamn de fått i uppdrag att registrera krockar med några befintliga namn. Vad värre är, domänen registreras i skojarens eget namn, vilket gör att du själv inte har någon kontroll över den. Och trots att de tar betalt för tio år registreras bara domänen på ett år.

Senaste skojaren i raden kallar sig för Domänverket, och har en till synes proffsig webbplats på www.domanverket.org. De började sin verksamhet under våren och har redan hunnit lura ett 40-tal mindre och större företag – och åtminstone en kommun.

En av de lurade, som fått en faktura för totalt nio domännamn i maj, blev uppringd av Domänverket i mars. Flera företagare berättar för Driva Eget att de haft kontakt med andra företag som velat sälja domäner redan förra året. Det finns anledning att tro att kundregister återanvänds, då kopplingar finns till annan bluffverksamhet.

Läs mer: ESB Inkasso skrämmer lurade ”kunder”

En av personerna i styrelsen på Propulsion webmedia Sweden AB, som är företaget bakom Domänverket, sitter i styrelsen på de varningslistade verksamheterna Bokningsverket samt Divatra Service. Bokningsverket ringde upp cateringföretagare och beställde frukostpaket för ett stort värde – men ordern krävde att företagaren själv betalade en deposition på 4 500 kronor. Numera konkursade Divatra Service skickade falska fakturor på elinstallation.

Styrelsemedlemmen är också direkt relaterad till två personer som står bakom varningslistade domänskojarna Spenca och Lencas. På nya Domänverkets webbplats angavs dessutom först gatuadressen Frukthandlarvägen 7 i Årsta – en adress som enligt poliskällor figurerar i samband med en rad andra bedrägerier. Domänverket har nu ändrat till en boxadress.

De personer som påstår sig vara nöjda kunder på Domänverkets webbplats har fejkade namn och stulna bilder, visar en enkel sökning på nätet. Den enda kontaktinformationen på webben är en boxadress och ett webbformulär.

Har du låtit dig luras av en domänskojare bör du bestrida fakturan med hänvisning till att du blivit vilseledd. Efter att en tidigare domänskojare förlorat i Uppsala tingsrätt 2010 har ingen av dem vågat gå till domstol för att kräva in pengarna. Mer om det fallet kan du läsa i IIS guide Stoppa domänskojarna.