<![CDATA[]]>

Se upp för fakturabluff med svininfluensa

Anders Andersson

Publicerades: 16 december, 2009

Se upp för sådana här fakturor från Svenska Hälsoinstitutet. Betala inget. Det är ett blufföretag som försöker lura tusentals småföretagare med svininfluensa som täckmantel.

– Ett av de största fakturaskojarna någonsin. Vi har blivit nedringda hela dagen. Man utnyttjar svininfluensan. Det är bedrövligt , säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Massor av oroliga småföretagare har också ringt till Svenska Folkhälsoinstitutet.

– Folk undrar om vi har någon koppling till Svenska Hälsoinstitutet, men det har vi naturligtvis inte, säger Johan Landin, pressekreterare på Svenska Folkhälsoinstitutet.

Mottagarna uppmanas att betala 2 870 kr för något som kallas ”AH1N1 Pandemic Geletinus”. Sista betalningsdag anges. Den finstilt passus som berättar att det handlar om ett erbjudande utan betalningsplikt syns knappast.

På utskicken anges ett västsvenskt fastighetsföretag som mottagare. Men den registrerade ägaren uppger att han sålde bolaget till två män i höstas. Han fick aldrig betalt.

– Jag är förbannad, säger han till TT.

Ett av de tusentals småföretag som under tisdagen fick de falska fakturorna var tidningsföretaget Editor Media i Stockholm.

– Vi såg direkt att det var ett skojarföretag och har gjort polisanmälan, säger vd Annika Rosell.

Läs här om hur Svensk Handel tycker at man ska behandla bluffakturor.

Här kommer du till Driva Egets samlingssida om bluffakturor.