<![CDATA[]]>

Se upp för falska Gula Sidorna

Anders Nyman

Publicerades: 5 mars, 2015

Just nu får svenska företagare ett fax med en blankett som ser ut att komma från Gula Sidorna. Skriver du under ingår du dock ett dyrt avtal – med ett företag från Dubai.

Bildkälla: Förenade Bolag.

Bildkälla: Förenade Bolag. Klicka på bilden så får du se den större.

Faxblanketten har titeln Gula Sidorna – den internationella branschförteckningen, och ger sken av att vara en obligatorisk uppdatering. Den som skriver under och returnerar till det kostnadsfria svenska faxnumret tecknar ett införande i internetkatalogen Europa Trade på två år, med ett års förlängning om avtalet inte sägs upp i tid.

I det finstilta framgår att kostnaden är 83 euro per månad. Avtalsparten, Direct Marketing South East LTD, har postadress i Dubai. Enligt Förenade Bolag som idag lagt upp företaget på sin varningslista, finns motsvarigheter i övriga delar av Europa med samma avsändare.

– Det är helt klar ett varumärkesintrång, säger Christer Lundin, kommunikationschef på Eniro som äger varumärket Gula Sidorna. De fick vetskap om faxutskicket under torsdagseftermiddagen.

– Vår juristavdelning tittar på vad de kan göra just nu. Under tiden har vi kontaktat varningslistorna – Varningsinfo, Svensk Handel och Förenade Bolag, så att de kan varna för företaget, säger Christer Lundin.

Hur många som fått faxet är i skrivande stund okänt.