<![CDATA[]]>

Se upp för falskt patentregister

Anders Nyman

Publicerades: 16 september, 2013

I ett nytt utskick försöker katalogskojare få dig att betala för patent- eller varumärkesregistrering i EU. Det hela är en bluff – och nu varnar Svensk Handel för ett nytt företag.

Louise Pettersson i Örebro har både patent och varumärke registrerat för sin uppfinning el in clipset, ett smart bältesclips som håller sladden till elverktyg ur vägen medan man använder dem.

I förra veckan fick hon vad som såg ut som en faktura för varumärkesregistrering i EU från EPTR European Patent & Trademark Register.
– Jag tänkte att det verkade skumt på något sätt, säger hon till Driva Eget.

– Jag hade ju redan betalat för mitt varumärke. Jag läste det finstilta noggrant och upptäckte att det bara var ett erbjudande. Hade jag betalat hade det kostat mig 960 euro.

Louise tänker att alla kanske inte var lika uppmärksamma och kontaktade Driva Eget för att varna för utskicket. På Svensk Handel har man fått in flera rapporter och förde i tisdags upp EPTR på sin varningslista. Även Förenade Bolag har varningslistat företaget.

Förenade Bolag konstaterar att ”erbjudandet” är identisk med det som kom från International Patent & Trademark Service i april. Då som nu rör det sig om ett polskt företag, med betalning till ett polskt bankkonto.

Den som fått det fakturaliknande erbjudandet från EPTR behöver inte bestrida det, utan kan kasta det direkt i papperskorgen.

LÄS OCKSÅ: Här hittar du Driva Egets samlingssajt om bluffakturor.