<![CDATA[]]>

Se upp för tjuven! Akta dig för dessa företag

Camilla Björkman

Publicerades: 15 januari, 2010

Under 2009 anmäldes 107 700 bedrägeriebrott – mer än dubbelt så många som för tio år sedan. En stor del av bedrägerierna är bluffakturor, vilket ofta drabbar småföretagare. Se här vilka företag du ska akta dig för.

Antal bedrägerier som anmäls har chockhöjts. Under 2009 anmäldes runt 107 700 bedrägeribrott – en ökning med 10 500 brott (11 procent) jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är också den högst uppmätta nivån sedan statistiken började föras och dubbelt så många som för tio år sedan.

Två orsaker till ökningen stavas bluffakturor och internet. Förra året anmäldes hela 13 660 bluffakturor. Det är 3 673 fler än 2008, en ökning med 37 procent. En stor del var fakturor för ett vaccin mot svininfluensan.

Problemet är att många betalar fakturan trots att de misstänker att den är felaktig, av rädsla för betalningsanmärkelser.

– Vi har jobbat tillsammans med Kronofogden och tittat på hur man skulle kunna förändra det här systemet så att en betalningsanmärkning utgår först när Kronofogden fastställt att det finns någonting bakom kravet. I dag blir det publikt redan då det inkommer en ansökan om ett betalningsföreläggande. Det är det här som speciellt för småföretagen är mycket känsligt, säger Företagarnas vd, Anna Stina Nordmark Nilsson till SR Ekot.

Agera därför snabbt när du får en faktura du är osäker på. Betala inget utan kolla upp den direkt. Här kan du läsa information från Svensk Handel om hur du bestrider en bluffaktura. Och här kan du se deras varningslista över blufföretag.

De fem senaste tillskotten som du ska se upp för är:

  • InternetDelen
  • Näringslivsrespons
  • Näringslivsinfo
  • Svenska Hälsoinstitutet
  • Lokala Telefonkatalogen

Här kommer du till Driva Egets samlingssida om bluffakturor.