<![CDATA[]]>

Sex av tio företagare får bluffakturor

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 16 april, 2013

Har du fått en falsk faktura någon gång? Du är inte ensam. En färsk undersökning visar att fler än hälften av alla småföretagare har fått det – sex av tio.
Under onsdagen ska bluffakturor diskuteras i riksdagen.

Förra året kom 16 000 polisanmälningar in om bluffakturor. De är ett kraftigt växande samhällsproblem i dag.

Den nya undersökningen som Trygg-Hansa står bakom visar också att var tionde småföretagare har fått fler än tio stycken bluffakturor.
– Vi märker att småföretagarna blir väldigt frustrerade av bluffakturor. En del har drabbats själva, men många läser också om det och hör av sig till oss med sin oro, säger Ing-Marie Gustavsson, chef för kundservice gentemot småföretag på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande.

Vid onsdagens riksdagsdebatt ska bluffakturor och även förslag till regeländringar diskuteras. Alla riksdagspartier har engagerat sig i frågan.

Trygg-Hansa, som försäkrar 58 000 av landets småföretag, berättar att om en falsk faktura är på över ett halvt prisbasbelopp (22 250 kr, år 2013) kan man använda rättsskyddet i sin företagsförsäkring för att tillbakavisa krav som man anser är oriktiga. Under det beloppet räknas det som ett förenklat tvistemål, även kallat småmål, som har särskilda juridiska regler.
– Man får ofta uppfattningen om att bedragarna använder mindre belopp i sin taktik, säger Ing-Marie Gustavsson på Trygg-Hansa.
 

Fakta undersökningen:

  • Sex av tio småföretagare har fått en bluffaktura någon gång.
  • 23 procent av småföretagarna har fått mellan tre och tio stycken bluffakturor, och 11 procent har fått fler än tio stycken.
  • Ett fåtal, två procent, vet inte om de fått en bluffaktura.
  • 38 procent svarar att de aldrig har fått någon bluffaktura.
  • Totalt svarade 895 personer med eget företag på undersökningen.
     

LÄS OCKSÅ: Driva Egets råd till dig som fått en bluffaktura och Så slipper du fakturaskojarna.