<![CDATA[]]>

Småföretagare bäst på att INTE betala bluffakturor

Anders Nyman

Publicerades: 26 augusti, 2015

Du som småföretagare är – förvånande nog – inte fakturaskojarnas favoritoffer. Ny statistik som Samverkansgruppen mot fakturabedrägerier tagit fram visar att en majoritet av skojarnas intäkter istället kommer från kommuner, myndigheter och storföretag.

När insättningar för 20 miljoner kronor på tre oseriösa katalogföretags bankkonton analyserades av Samverkansgruppen mot fakturabedrägerier framträdde en överraskande bild. Sex av miljonerna kom från kommuner och myndigheter, och nästan lika mycket från storföretag med över en miljard i omsättning. Betalningen sker trots att de ofta misstänker att det rör sig om bluff.

Kommissarie Anders Olofsson vid polisens nationella bedrägericentrum är överraskad.
– Bilden, som även jag haft fram till nyligen, är att företrädesvis småföretagare får de här fakturorna. Därför att under de år jag följt den här utvecklingen är det de som polisanmäler, säger han till SR Ekot.

Bland övriga offer i undersökningen märks också politiska partier, banker och friskolor, församlingar och föreningar. Småföretag med upp till 15 miljoner kronor i omsättning stod för bara 13 procent av betalningarna.

Men varför är småföretagare bra på att polisanmäla och vägra betala? Antagligen eftersom även mindre summor är kännbara för dem.

Fortsätter vi betala bluffakturor kan det leda till ett maffiasamhälle, varnar Anders Olofsson, eftersom pengarna stärker de kriminella och ger dem möjlighet att konkurrera med det seriösa näringslivet på oschyssta villkor.