UC filtrerar bort skojarnas hot

Anders Andersson

Publicerades: 23 juni, 2011

Fakturaskojarnas hot om kronofogde och betalningsanmärkningar är oftast falska hot. Bestrider du fakturan rätt kan inget hända. Och UC registrerar inga betalningsanmärkningar från skojare på varningslistan.

När du får en falsk faktura ska du bestrida den och genom mejl eller rekommenderat brev att du bestred innan ärendet gått till kronofogden. Läs mer om det här.

Läsaren Hans Bergkvist, som skaffat sig insyn och kunskap om fakturaskojarna, påpekar att det finns en lucka i lagen kring detta:

– Om en ansökan om betalningsanmärkning lämnats till kronofogden sker automatiskt en registrering av betalningsanmärkning, trots att den som fått den falska fakturan bestridit den. En del mindre seriösa inkassoföretag utnyttjar denna lucka och utpressar företagare att betala trots att fakturan bestridit. Förfetagarna betalar, eftersom de är livrädda för att få betalningsanmärkning.

Men det är ett falskt hot. Seriösa inkassoföretagen som Intrum Justitia hävdar att de inte tar uppdrag från företag som finns på Svensk Handels varningslista. Oavsett om fakturan bestridit eller inte registreras den heller aldrig av UC, som är det marknadsledande kreditupplysningsföretaget.

-Vi har ett filter som gör att betalningsanmärkningar för fakturor från företag som finns på Svensk Handels varningslista aldrig registreras, säger informationschef Roland Sigblad på UC.

Men det finns risk att andra kreditupplysningsföretag inte har detta filter. Skulle din leverantör eller kund ta kreditupplysningar hos dessa finns det risk att även en bestridd betalningsanmärkning finns där.

För att komma ifrån den risken gör du så här:

  • Kontakta kronofogdens team för rättelser i Visby (Kronofogdemyndigheten Rättelser, Box 1074, 621 21 VISBY) och begära att noteringen, som ligger till grund för kreditupplysningsbolagens anmärkningar, tas bort. Du måste då bevisa att du bestridit innan blufföretaget gick till kronofogden.